• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

高誘電率バイオプラスチックスの創世及び高周波特性に関する研究

Research Project

Project/Area Number 08750086
Research Category

Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Engineering fundamentals
Research InstitutionYamaguchi University

Principal Investigator

金谷 晴一  山口大学, 工学部, 助手 (40271077)

Project Period (FY) 1996
Project Status Completed (Fiscal Year 1996)
Budget Amount *help
¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Fiscal Year 1996: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Keywordsゲル-ガラス転移 / 生体ガラス / バイオプラスチックス / バイオクリスタル
Research Abstract

生体高分子のゲル化、ガラス化及び今回申請者が初めて観測した結晶化といった物性変化の研究は、医学・生物学と物理学の境界領域であり、光工学分野においてはガラスの硬さ及び透明さを利用して、新光学ガラス素材としての応用等、今後非常に有効かつ、“地球に優しい"エコロジカルマテリアルとして大変重要である。従って、最もポピュラーな生体高分子の一つである卵白について、ゲル化・ガラス化・結晶化という転移現象において種々の物性の時間分解観察を行った。その結果、ゲル化過程においては、加熱処理中に急激に圧力を印加することにより、いったんゲルクラスターの解離現象がみられその後、急激にゲル化が進行するということを見出した。また、適度な加圧処理はゲル化の進行を妨げる方向にはたらくということも見出した。次に、ゲルからガラスへの転移過程においては、動的粘弾性実験及び高エネルギー物理学研究所においての時間分解放射光小角散乱実験を行い、弾性率は時間とともに増大するが、ゲルクラスターサイズは減少すること、さらに転移途中で損失率がピークを持つということを明らかにした。この現象は、横軸を温度軸にとった場合の通常の高分子のガラス転移と非常に良く対応していた。時間軸と熱量との対応は未だ明らかではないが、生体ガラスも通常の高分子と同様な解析が可能であると考えられる。また、結晶化については、同様な時間分解小角散乱実験により、卵白生体ガラスは熱処理により一軸配向するということが示差された。

Report

(1 results)
  • 1996 Annual Research Report
  • Research Products

    (3 results)

All Other

All Publications (3 results)

  • [Publications] Haruichi Kanaya: "Time-Resolved Small-Angle X-Ray Scattering Observation during Crystallization Process of Egg White Glass" Reports on Progress in Polymer Physics in Japan. 39. 679-682 (1996)

    • Related Report
      1996 Annual Research Report
  • [Publications] Haruichi Kanaya: "Time Resolved Measurements of Small Angle X-ray Scattering and Elastic Stiffness of Egg White during Gel-to-Glasslike Transition" Proceedings XII International Congress on Rheology. 12. 300-300 (1996)

    • Related Report
      1996 Annual Research Report
  • [Publications] Haruichi Kanaya: "Time-Resolved Turbidimetric Measurements during Gelation Process of Egg White under High Pressure" Progress in Biotechnology. 13. 343-346 (1996)

    • Related Report
      1996 Annual Research Report

URL: 

Published: 1996-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi