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血中遊離脂肪酸濃度は、2型糖尿病のrisk markerとなるか?

Research Project

Project/Area Number 14570327
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Public health/Health science
Research InstitutionUniversity of Yamanashi (2003)
山梨医科大学 (2002)

Principal Investigator

金子 誉  山梨大, 医学部, 助教授 (10233876)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 多和田 眞人  琉球大学, 医学部, 助教授 (40109187)
Project Period (FY) 2002 – 2004
Project Status Completed (Fiscal Year 2003)
Budget Amount *help
¥2,200,000 (Direct Cost: ¥2,200,000)
Fiscal Year 2003: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Fiscal Year 2002: ¥1,200,000 (Direct Cost: ¥1,200,000)
KeywordsType 2 diabetes mellitus / Carbohydrate / Glucose-fatty acid cycle / Insulin sensitivity / Glucose tolerance / Insulin secrction
Research Abstract

1.被験者の選定とinformed consent
企業労働者および病院の外来を受診する患者に対し、研究の主旨を説明した。同意が得られた者(200名)に対し、空腹時(8時間以上の絶食後)の採血を行った。さらに、被験者の中から、我々の推奨する高糖質食メニュー(糖質の摂取比70%)の摂取が可能な者を募集した(80名・介入群)。被検者の平均年齢は53.5(15.6)才、BMIは23.4(3.32)kg/m2であった〔男性108名・女性92名〕。介入群の平均年齢は51.7(9.8)才、BMIは22.7(2.94)kg/m2であった〔男性43名・女性37名〕。( )内の数字は標準偏差。
2.血中脂質・糖濃度の測定
空腹時の血液を用いて、血中遊離脂肪酸、総コレステロールと各種分画および中性脂肪の各濃度と血糖値を測定した。被検者の平均・血中遊離脂肪酸濃度は0.41(0.23)mEq/1、総コレステロール濃度は193(39)mg/dl、中性脂肪濃度は117(35)mg/dl、血糖値は115(23)mg/dlであった。( )内の数字は標準偏差。
3.介入群に対する食事指導と栄養調査
介入群に対し随時食事指導を行った。3ヶ月毎に量・頻度法による栄養調査を行い、被検者の栄養摂取状況を把握するとともに、適切な摂取が行われていない者には再度、食事指導を行った。栄養調査のデータは、現在、解析中である。

Report

(1 results)
  • 2002 Annual Research Report
  • Research Products

    (4 results)

All Other

All Publications (4 results)

  • [Publications] T.Kaneko, P-Y.Wang, Y.Wang, A.Sato: "The long-term effect of low-carbohydrate/high-fat diet on the development of diabetes mellitus in spontaneously diabetic rats"Diabetes Metabolism. 26(6). 459-464 (2000)

    • Related Report
      2002 Annual Research Report
  • [Publications] Y.Wang, T.Kaneko, P-Y.Wang, A.Sato: "Decreased carbohydrate intake is more important than increased fat intake in the glucose intolerance by a low-carbohydrate/high-fat diet"Diabetes Research and Clinical Practice. 55(1). 61-63 (2002)

    • Related Report
      2002 Annual Research Report
  • [Publications] Y.Wang, Y.Miura, T.Kaneko, et al.: "Glucose intolerance induced by a high-fat/low-carbohydrate diet in rats"Endocrine. 17(3). 185-191 (2002)

    • Related Report
      2002 Annual Research Report
  • [Publications] N.Komiyamna, T.Kaneko, et al.: "The effect of high carbohydrate diet on glucose tolerance in patients with type 2 diabetes mellitus"Diabetes Research and Clinical Practice. 57(3). 163-170 (2002)

    • Related Report
      2002 Annual Research Report

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Published: 2002-04-01   Modified: 2016-04-21  

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