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ヒトのビタミンE代謝に及ぼすゴマリグナンの影響

Research Project

Project/Area Number 15650157
Research Category

Grant-in-Aid for Exploratory Research

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionSugiyama Jogakuen University

Principal Investigator

山下 かなへ  椙山女学園大学, 生活科学部, 教授 (40080113)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 山田 和  椙山女学園大学, 生活科学部, 助手 (60367638)
Project Period (FY) 2003 – 2004
Project Status Completed (Fiscal Year 2004)
Budget Amount *help
¥3,200,000 (Direct Cost: ¥3,200,000)
Fiscal Year 2004: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
Fiscal Year 2003: ¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
Keywordsゴマリグナン / ビタミンE / γ-トコフェロール / α-トコフェロール / セサミン / γ-CEHC / α-CEHC / CEHC / 血漿リポたんぱく質 / 5-NO_2-γ-トコフェロール
Research Abstract

ラットにゴマおよびゴマリグナンを摂取させた場合、体内のトコフェロール(Toc)濃度が著しく上昇することを見出している。最近ヒトにおけるビタミンEの主要な代謝経路は側鎖が3炭素となったカルボキシエチルヒドロキシクロマン(CEHC)への分解で、CEHCは主に尿中へ排泄されることが報告されている。Parkerらは主要なゴマリクナンであるセサミンがこの代謝経路を阻害することを培養細胞を用いた実験で示した。申請者らはラットの実験でゴマやセサミン投与で生体内ビタミンE濃度の上昇と尿中へのCEHC排泄の抑制を認め報告した。今回、ヒトにセサミンを投与するとビタミンEが上昇し、尿中CEHCが減少するかを検討した。
被験者は、22歳から23歳までの健常な女性16人を選別した。本研究の主旨を理解し、実験協力を得た。投与直前に採血を行い、その後セサミン100mgをカプセルとして単回投与し、投与後1、3、6および24時間に採血を行った。投与3日前から投与24時間後まで同一食事を摂るよう指示し、投与前後24時間の尿を採取した。血清のToc濃度、尿中のCEHC量を測定した。
その結果、血清α-Toc濃度はセサミン投与後1時間で上昇傾向を示し、γ-Toc濃度は投与後6時間で有意に上昇した。Toc濃度は24時間後で投与前程度に戻り、Tocを保持し続ける為にはセサミンカプセルの継続摂取が望まれた。また、投与前の尿中CEHC量は、α-CEHCに比べγ-CEHCが約3倍多く排泄されており、γ-Tocは体内に保持されにくく、すばやくCEHCに代謝されていることが確認された。投与前後でα-CEHC量は変化しなかったのに対し、γ-CEHC量は減少傾向が見られた。以上の結果から、α-Tocとγ-Tocの体内動態に対するセサミンの影響が異なり、セサミン投与は体内に保持しにくいγ-Toc濃度を高めるのに有効である可能性が示された。

Report

(2 results)
  • 2004 Annual Research Report
  • 2003 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2004 2003 2002 Other

All Journal Article (6 results) Publications (6 results)

  • [Journal Article] Enhancing Effects on Vitamin E Activity of Sesame Lignans.2004

    • Author(s)
      Kanae Yamashita
    • Journal Title

      J Clin.Biochem.Nutr. Vol.35,No.1

      Pages: 17-27

    • NAID

      130004879059

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Comparative Effects of Flaxseed and Sesame Seed on Vitamin E and Cholesterol Levels in Rats.2003

    • Author(s)
      Kanae Yamashita, Saiko Ikeda, Mariko Obayashi
    • Journal Title

      Lipids Vol.38,No.12

      Pages: 1249-1255

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Dietary Sesame Lignans Deacrease Lipid Peroxidation in Rats Fed Docosahexaenoic Acid.2003

    • Author(s)
      Saiko Ikeda, 他5名), Kanae Yamashita
    • Journal Title

      J Nutr Sci vitaminol Vol.49,No.4

      Pages: 270-276

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Dietary α-Tocopherol Decreases α-Tocotrienol but Not γ-Tocotrienol Concentration in Rats.2003

    • Author(s)
      Saiko Ikeda, (他4名), Kanae Yamashita
    • Journal Title

      J.Nutr. Vol.133,No.2

      Pages: 428-434

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Dietary Sesame Seed and Its Lignans Inhibit2,7,8-Trimethyl-2(2'-carboxyethyl)-6-hydroxychroman Excretion into Urine of Rats Fed γ-Tocopherol.2002

    • Author(s)
      Saiko Ikeda, Tomoko Tohyama, Kanae Yamashita
    • Journal Title

      J.Nutr. Vol.132,No.5

      Pages: 961-966

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Effect of Sesaminol on Plasma and Tissue α-Tocopherol and α-Tocotrienol Concentrations in Rats Fed a Vitamin E Concentrate Rich in Tocotrienols.2002

    • Author(s)
      Kanae Yamashita, Saiko Ikeda, Yoshie Iizuka, Ikuo Ikeda
    • Journal Title

      Lipids Vol.37,No.4

      Pages: 351-358

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Publications] Kanae Yamashita, Saiko Ikeda, Mariko Obayashi: "Comparative Effects of Flaxseed and Sesame Seed on Vitamin E and Cholesterol Levels in Rats."Lipids. Vol.38,No.12. 1249-1255 (2003)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report
  • [Publications] Saiko Ikeda, Mieko Kagaya, Kanae Yamashita et al.: "Dietary Sesame Lignans Deacrease Lipid Peroxidation in Rats Fed Docosahexaenoic Acid."J Nutr Sci vitaminol. Vol.49,No.4. 270-276 (2003)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report
  • [Publications] S.Ikeda, T.Tohyama, H.Yoshimura, K.Hamamura., K.Abe, K.Yamashita: "Dietary α-Tocopherol Decreases α-Tocotrienol but Not γ-Tocotrienol Concentration in Rats."Journal of Nutrition.. 133. 428-434 (2003)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report
  • [Publications] Saiko Ikeda, Tomoko Tohyama, Kanae Yamashita: "Dietary Sesame Seed and Its Lignans Inhibit2,7,8-Trimethyl-2(2'-carboxyethyl)-6-hydroxychroman Excretion into Urine of Rats Fed γ-Tocopherol."Journal of Nutrition.. Vol.132,No.5. 961-966 (2002)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report
  • [Publications] Kanae Yamashita, Saiko Ikeda, Yoshie Iizuka, Ikuo Ikeda: "Effect of Sesaminol on Plasma and Tissue α-Tocopherol and α-Tocotrienol Concentrations in Rats Fed a Vitamin E Concentrate Rich in Tocotrienols,"Lipids. Vol.37,No.4. 351-358 (2002)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report
  • [Publications] Ikeda, S., Toyoshima, K., Yamashita, K: "Dietary Sessame Seeds Elevated α-and γ-Tocotrienol Concentrations in Skin and Adipose Tissue of Rats Fed the Tocotrienol-Rich Fraction Extracted from Palm Oil."Journal of Nutrition. Vol.131. 2892-2897 (2001)

    • Related Report
      2003 Annual Research Report

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Published: 2003-04-01   Modified: 2016-04-21  

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