• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

熱冷ましに用いられる伝統植物の利用の検討 : 免疫反応調節メカニズムの解明

Research Project

Project/Area Number 15H00474
Research Category

Grant-in-Aid for Encouragement of Scientists

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field 農学・水産学
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

橋口 晶子  国立大学法人 筑波大学, 研究推進部, 医学医療系リサーチアドミニストレータ

Project Period (FY) 2015
Project Status Completed (Fiscal Year 2015)
Budget Amount *help
¥500,000 (Direct Cost: ¥500,000)
Fiscal Year 2015: ¥500,000 (Direct Cost: ¥500,000)
Keywords伝統植物資源 / 生理活性効果 / 統合オミクス
Outline of Annual Research Achievements

マメ科の一年生植物リョクトウは古くは中国漢代から熱を冷ます目的で用いられている生薬である。近年の研究により、リョクトウには免疫反応を調節する何らかの生理活性物質が含まれていると考えられ、その効果は種皮抽出物に含まれるビテキシン(イソフラボン類)やオイゲノール(フェノール酸)によるものと考えられてきた。本研究では、東アジア各地に由来するビテキシン含有量の異なる4種類のリョクトウを用いてリョクトウの免疫調節効果と生理活性物質を検討した。種皮抽出物がマクロファージからの炎症性メディエーター産生に与える影響を解析した結果、ビテキシン含有量と免疫調節効果に相関は見られず、未知の生理活性物質の存在が示唆された。次に、網羅的メタボローム及びプロテオーム統合解析を活用して種皮に含まれる新規生理活性物質候補の探索を行ったところ、二次代謝産物の生合成に関与する酵素群に加え、酸化還元や核酸・脂質代謝に関与するタンパク質群が優占的に検出された。さらに、リョクトウではAngiotensin-converting enzymeを抑制する作用のあるペプチドが免疫反応調節因子として同定されていることを念頭にタンパク質分解酵素の詳しい解析を行ったところ、全タンパク質の14%に当たる64種類のタンパク質分解酵素が見出され、リョクトウの生理活性効果にはペプチドが重要な役割を果たしているものと考えられた。
近年では機能性食材に対する社会的ニーズを背景に伝統的農産物の見直しなどが行われている。日本でのリョクトウの栽培は現在では長崎県対馬市を含む九州の一部地域にわずかに残る程度であるが、伝統植物資源の再評価の目的で対馬市在来種のリョクトウの炎症性メディエーター産生調節能を検証したところ、当該リョクトウは東アジア各地に由来するリョクトウと同等程度の免疫調節能を持つことが明らかになった。

Report

(2 results)
  • 2015 Annual Research Report
  • Products Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2017 2016

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 4 results) Presentation (2 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Mung bean (Vigna radiata (L.)) coat extract modulates macrophage functions to enhance antigen presentation: a proteomic study.2017

    • Author(s)
      Hashiguchi A, Hitachi K, Tsuchida K, Komatsu S. et al.,
    • Journal Title

      J. Proteomics

      Volume: 161 Pages: 26-37

    • DOI

      10.1016/j.jprot.2017.03.025

    • Related Report
      Products Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Proteomics and metabolomics-driven pathway reconstruction of mung bean for nutraceutical evaluation2017

    • Author(s)
      A Hashiguchi, W Zhu, J Tian, S Komatsu
    • Journal Title

      Biochimica et Biophysica Acta

      Volume: 1865 Issue: 8 Pages: 1057-1066

    • DOI

      10.1016/j.bbapap.2017.05.006

    • Related Report
      Products Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Datasets of mung bean proteins and metabolites from four different cultivars2017

    • Author(s)
      A Hashiguchi, W Zhu, J Tian, S Komatsu
    • Journal Title

      Data in Brief

      Volume: 13 Pages: 703-706

    • DOI

      10.1016/j.dib.2017.06.051

    • Related Report
      Products Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Proteomic contributions to medicinal plant research : from plant metabolism to pharmacological action2017

    • Author(s)
      A Hashiguchi, J Tian, S Komatsu
    • Journal Title

      Proteomes

      Volume: 5 Issue: 4 Pages: 35-35

    • DOI

      10.3390/proteomes5040035

    • Related Report
      Products Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 伝統知に基づいた農業遺伝資源多様性の把握と利用の検討2017

    • Author(s)
      橋口晶子、須澤佳子
    • Organizer
      対馬学フォーラム2017
    • Place of Presentation
      日本、長崎、対馬市交流センター
    • Year and Date
      2017-12-10
    • Related Report
      Products Report
  • [Presentation] 熱冷ましに用いられる伝統植物リョクトウによる免疫反応調節メカニズム2016

    • Author(s)
      橋口晶子、常陸圭介、Wei Zhu、Jingkui Tian、土田邦博、小松節子
    • Organizer
      第39回日本分子生物学会年会
    • Place of Presentation
      日本、横浜、パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-12-02
    • Related Report
      Products Report
  • [Book] Chapter 6. Proteomics of soybean plants. In : Colgrave (ed.) Proteomics in Food Science 1st Edition2017

    • Author(s)
      A Hashiguchi, S Komatsu
    • Total Pages
      538
    • Publisher
      Elsevier
    • Related Report
      Products Report
  • [Book] Proteomics of soybean plant. In : Colgrave (eds.) From paddock to plate : proteomics in food science.2016

    • Author(s)
      Hashiguchi A, Komatsu S.
    • Publisher
      Elsevier
    • Description
      (in press)
    • Related Report
      2015 Annual Research Report

URL: 

Published: 2015-04-16   Modified: 2018-12-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi