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Nutrition, Palatability and Functionality of Cooked Venison Products

Research Project

Project/Area Number 15K00791
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionUniversity of Hyogo

Principal Investigator

Miki Yoshimura  兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (90240358)

Research Collaborator Hayashi Mari  
Adachi Takako  
Hirakawa Asaki  
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsシカ肉 / 栄養性 / 嗜好性 / 機能性 / 物性 / カルニチン / ビタミンB2 / 消費者意向 / シカ肉加工食品 / 鹿肉 / 重量減少率
Outline of Final Research Achievements

For the purpose of promoting the utilization of venison as a functional food, we investigated the carnitin content and physical properties and palatability of venison subjected to different processing temperatures. We propose that heating at 80℃ is more desirable with respect to functionality and palatability than 100℃. Veniosn content and processing method influence the texture,surface color,carnitin content of cooked venison products.
We used a questionnaire to survey consumer meat preference and awareness regarading the nutritional properties of venison. We suggest that giving nutritional and environmental information and creating oppotunities for eating the meat are absolutely indispensable for encouraging consumption of venison.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では、シカ肉に多く含まれているカルニチン量、物性、嗜好性に着目しシカ肉の加熱温度の影響を探ることで栄養性・嗜好性・機能性の解明につながる成果を発表した。また、それらの研究結果を生かすことで、栄養があり、おいしく、健康の維持増進に役立つシカ肉加工食品を提案することができた。さらに消費者への認知度調査より、シカ肉の機能を生かした加工商品の開発がシカ肉の摂取回数を増やす取り組みになるとの結果を得たことからも、本研究成果は、シカ肉の有効活用促進につながることが期待できる。

Report

(5 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (23 results)

All 2019 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 2 results) Presentation (16 results) (of which Invited: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 鹿肉加工食品の物性・栄養性について2019

    • Author(s)
      吉村美紀、平川あさき、澤村弘美
    • Journal Title

      兵庫県立大学環境人間学部研究報告

      Volume: 21 Pages: 95-100

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] シカ肉の加工・調理とレオロジー2018

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Journal Title

      日本バイオレオロジー学会誌

      Volume: 32 Pages: 22-29

    • NAID

      130007817962

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] シカ肉の栄養性・機能性の認知度と消費者意向に関する神戸での調査2018

    • Author(s)
      吉村美紀・永井紘太・林真理
    • Journal Title

      兵庫県立大学環境人間学部研究報告

      Volume: 20 Pages: 81-88

    • NAID

      120006644823

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  • [Journal Article] シカ肉の栄養性と調理特性2017

    • Author(s)
      吉村 美紀
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 50

    • NAID

      130006004020

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  • [Journal Article] 食肉の物性・嗜好性・咀嚼性に及ぼす食品品質改良剤と加熱条件の影響2017

    • Author(s)
      畦西克己、堀 夏海、上野山あつこ、吉村美紀、北元憲利
    • Journal Title

      日本摂食嚥下リハビリテーション学会誌

      Volume: 21 Pages: 71-82

    • NAID

      130007833283

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  • [Journal Article] シカ肉の栄養性・機能性の認知度と消費者意向の調査2017

    • Author(s)
      吉村美紀・林真理
    • Journal Title

      兵庫県立大学環境人間学部研究報告

      Volume: 14 Pages: 73-80

    • NAID

      120006644803

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      吉村美紀、平川あさき
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      日本バイオレオロジー学会
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      吉村美紀
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      兵庫県「農」イノベーションセミナー
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  • [Presentation] 食資源としてのシカ肉の機能性検討2017

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      吉村美紀
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  • [Presentation] シカ肉の栄養性・機能性について2017

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Organizer
      姫路市シニアオープンカレッジ
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  • [Presentation] たんぱく質性食品の機能性とレオロジー2017

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      吉村美紀
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      バイオレオロジーリサーチフォーラム
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  • [Presentation] シカ肉の嗜好性、機能性2017

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      吉村美紀
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      ひょうご二ホンジカネットワーク文鹿祭
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      相楽会館(兵庫県神戸市)
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    • Invited
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    • Author(s)
      安達官子・吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会平成28年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学(愛知県日進市)
    • Year and Date
      2016-08-28
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  • [Presentation] 鹿皮コラーゲンペプチドの力学的・熱的挙動2016

    • Author(s)
      吉村美紀・池西祥子・原田修
    • Organizer
      日本調理科学会平成28年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学(愛知県日進市)
    • Year and Date
      2016-08-28
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] シカ肉の栄養性・嗜好性・機能性2016

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Organizer
      ひめじぐるめらんど
    • Place of Presentation
      大手前公園(兵庫県姫路市)
    • Year and Date
      2016-04-01
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  • [Presentation] シカ肉の栄養性・嗜好性2016

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Organizer
      2016兵庫県立大学COCフェスタ
    • Place of Presentation
      神戸ハーバーランドスペースシアター(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2016-03-05
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] シカ肉の栄養性・嗜好性・機能性2016

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Organizer
      産学連携フォーラム「女性研究者・技術者が輝く社会に向けて」
    • Place of Presentation
      神戸大学百年記念館六甲ホール(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2016-02-29
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  • [Presentation] 鹿肉摂取によるマウスの持久力における影響2016

    • Author(s)
      有川慎治朗・福渡務・加藤陽二・榎原周平・澤村弘美・青山結貴・吉村美紀
    • Organizer
      第55回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      帝塚山大学(大阪府堺市)
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 多穀麹を使用したシカ肉の真空調理によるカルニチン含有量と物性の変化2015

    • Author(s)
      安達官子・加藤陽二・吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2015-08-24
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  • [Presentation] 健康に役立つ栄養いっぱいのシカ肉の特徴2015

    • Author(s)
      吉村美紀
    • Organizer
      ひょうごニホンジカ推薦ネットワーク会
    • Place of Presentation
      ラッセホール(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2015-05-26
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    • Invited
  • [Book] 鹿肉を楽しむ COOK BOOK2016

    • Author(s)
      林真理、吉村美紀(監修)、横山真弓(執筆協力)
    • Total Pages
      63
    • Publisher
      丸善出版
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2020-03-30  

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