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Food evaluation using taste and olfactory measurement system and sensory data

Research Project

Project/Area Number 15K00806
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionHokkaido University of Science (2016-2018)
Tomakomai National College of Technology (2015)

Principal Investigator

KOJIMA YOHICHIRO  北海道科学大学, 工学部, 教授 (50300504)

Project Period (FY) 2015-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords食品 / センサ / 評価 / システム / データ解析 / おいしさ / 味覚 / 視覚 / データ / 多変量解析 / センサシステム / 感性情報処理
Outline of Final Research Achievements

Food evaluation using taste and olfactory measurement system and sensory data. In this research, we promoted the fusion of the creation of taste and olfactory measurement system aiming at the evaluation of the taste of food and sensitivity information data. The establishment of a measurement and evaluation system that objectively classifies and quantifies the taste of food is an urgent issue. Therefore, we constructed a system that statistically processes the obtained measurement data using a plurality of physicochemical instruments. We could suggest that it could be classified quickly and easily by measuring the taste beverage and applying statistical information processing method. From these things, a guideline for the construction of a food sensitivity model has been established.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品産業では、少子高齢化が急速に進んでいる。我が国の対応策として、ロボットにより不足している人材を補うことが期待される一方で、その導入促進が遅れており、喫緊の課題となっている。解決しなければならない点として、ヒトの五感を代替するセンサシステムの構築が少なからず必要となる。
本研究では、五感を代替するセンサとして廉価な物理センサや化学センサを複数導入し、これらから得られる計測データの解析・融合化のため、多変量解析を用いて分類評価システムを検討した。その結果、液状の食品や飲料をある程度限定的であるが判別できることが明らかになった。

Report

(4 results)
  • 2018 Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Annual Research Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (21 results)

All 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results) Presentation (18 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Study on Classification Possibility of Pork Products by Chemometrics2018

    • Author(s)
      合田元清、小島洋一郎
    • Journal Title

      The Japanese Journal of the Institute of Industrial Applications Engineers

      Volume: 6 Issue: 1 Pages: 33-43

    • DOI

      10.12792/jjiiae.6.1.33

    • NAID

      130006507528

    • ISSN
      2187-5146, 2189-373X
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 異種センサとデータ分析の融合による風味調味料の分類評価2015

    • Author(s)
      小島洋一郎、渡邉駿、合田元清、三上剛、岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22 Pages: 401-404

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 味覚認識装置と官能検査によるデータを活用した果汁飲料製品の評価2015

    • Author(s)
      合田元清、小島洋一郎、三上剛、岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22 Pages: 397-400

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      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 統計的数値解析法を用いた北海道産調味料の試 作・評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,小島洋一郎,岩波俊介,清水祐一
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Year and Date
      2017-01-28
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 味覚を代替する食品識別用センサシステムの開発2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,山口和美,岩波俊介,村本充,三上剛,大橋智志
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Year and Date
      2017-01-28
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  • [Presentation] Development of Taste Sensing System by Multi-Sensor Fusion2017

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      The 25th Annual Meeting of International Congress on Nutrition and Integrative Medicine(ICNIM2017)
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      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 異種センサ群とマルチモーダル情報処理の融合による食材のグルーピング2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,小島伊織,小島汐織, 三上 剛,大橋智志,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山 徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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      2017 Annual Research Report
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    • Author(s)
      小島洋一郎,小島伊織,小島汐織, 大橋智志,三上 剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山 徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] エビおよびホッキ魚醤油の醸造条件の検討2017

    • Author(s)
      大頭桃子,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎
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      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 食肉製品分類に寄与するアミノ酸含有量の探索2017

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎
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      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 統計的数値解析法を利用した北海道産調味料の評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,渡邉駿
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      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造工程における発酵条件の検討2017

    • Author(s)
      貝沼元気,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,岩山俊介,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 階層分析法(AHP)による缶飲料デザインの嗜好評価に関する基礎研究2016

    • Author(s)
      小島洋一郎,大橋智志,三上剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      第18回日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学 目白キャンパス
    • Year and Date
      2016-09-09
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 赤紫系果実の機能性を維持した酢発酵条件の検討2016

    • Author(s)
      岩山大介,岩波俊介,石川勇人,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 異種センサ群とマルチモーダ情報処理の融合による風味調料のおいしさ評価2016

    • Author(s)
      渡邉駿,小島洋一郎,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] センシングデータと階層型意思決定法(AHP)を活用した紅茶飲料の識別2016

    • Author(s)
      小島洋一郎,大橋智志,三上剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] Discrimination of Various Beverages Using Taste Sensing System2016

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      The 16th International Meeting on Chemical Sensors
    • Place of Presentation
      Ramada Plaza Jeju, Jeju Island, Korea
    • Year and Date
      2016-07-10
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] Development of taste sensing system2016

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste (ISOT2016)
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama, Yokohama, Japan
    • Year and Date
      2016-06-05
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 風味調味料の化学分析値を用いた評価法の検討2015

    • Author(s)
      渡邉駿,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 紅茶飲料の簡易機器分析とデータ解析による評価・分類2015

    • Author(s)
      小島洋一郎,岩波俊介,藤本周,合田元清
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 味覚認識装置を用いた果汁飲料製品分類手法の検討2015

    • Author(s)
      合田元清, 安部智香, 小島洋一郎, 岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2020-03-30  

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