Project/Area Number |
15K00847
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Showa Women's University |
Principal Investigator |
KONISHI Kanae 昭和女子大学, 生活機構研究科, 准教授 (70238103)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
村松 宰 北海道大学, 保健科学研究院, 客員研究員 (10109423)
広田 直子 松本大学, 大学院 健康科学研究科, 教授 (60218857)
百武 愛子 神戸学院大学, 栄養学部, 助教 (70626332)
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Research Collaborator |
MUTOU Momoko 昭和女子大学, 生活科学部, 助手
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 健康格差 / 社会経済的要因 / 世帯所得 / ソーシャルキャピタル / 栄養疫学 / 食品摂取 / 食習慣 / 食事パターン / 所得 / ソーシャルサポート / 社会経済学的要因 |
Outline of Final Research Achievements |
This study examined the relationship between socioeconomic status of household and community (e.g., household income, education and social capital) and health related outcomes (e.g., dietary behaviors, food intakes and health condition) among Japanese middle-ages. A cross-sectional study of 1,241 Japanese was conducted between December 2016 and May 2018. We found that the higher-income of household was significantly associated with the higher rate of habitual physical activity and taking medical check, and the lower rate of the experience that refrained from the purchase of the food for an economic reason. Furthermore, the lower-income of household was significantly associated the higher intakes of grain, sugar and sweets, and the lower intakes of health beneficial foods such as soybean products, vegetables, fruit, mushrooms, seaweed, fish, milk and dairy products.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、健康格差への関心が高まっている中、健康が社会経済的要因により規定されることが世界的に多数報告されてきている。その中で、個人(世帯)レベル要因の所得、学歴、職業などやソーシャルサポートのみならず、地域レベル要因のソーシャルキャピタル(社会関係資本)と健康アウトカムとの関連が注目されてきている。しかし、日本におけるそのような社会経済的要因と食事内容や食習慣との関連を報告した研究は大変少ない。 これまでの解析で、世帯収入が高い者ほど運動習慣や健診受診行動が良く、世帯収入が低いほど穀類、砂糖及び甘味類摂取が多く、健康に有益な食品摂取が少ないことが明らかになってきている。
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