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Studies on the role of taste sensitivity in acquisition and change of food preference

Research Project

Project/Area Number 15K00900
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKio University

Principal Investigator

UEJI KAYOKO  畿央大学, 健康科学部, 教授 (50390208)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 峰松 祐至  畿央大学, 健康科学部, 特任助教 (30712096)
山本 隆  畿央大学, 健康科学部, 教授 (60028793)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
KeywordsFlavor / Learning / Preference / Infancy / flavor / learning / preference
Outline of Final Research Achievements

As for human taste sensitivity test, we have tried to develop a new and convenient “Kio’s Taste Test”. In this method, we did not use taste solutions, but used dried corn starch containing each of 5 basic taste stimuli, which can be stored for several months and solved easily in the mouth.
As for animal experiment, our previous study showed that weanling rats could establish conditioned flavor preferences when low, but not high, concentrations of sucrose solutions were used as associative rewarding stimuli. The present study showed that a conditioned flavor preference was established to saccharin in weanling rats on the basis of flavor-taste association. Low and high concentrations of different sugars, such as glucose, fructose, galactose, maltose, lactose, were used to find that conditioned flavor preference and aversion were different among these different sugars and between low and high concentrations. We are now analyzing the data to lead a reasonable conclusion.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の味覚閾値の測定法は、溶液を用いた従来の方法に代わり、溶液を用いない新しい簡便な測定法を開発するところに独創性がある。味覚感受性の発達と年齢との関連性や味覚感受性と食嗜好性の関連性が明らかになれば、その意義は大きく、本研究で用いる簡便な測定法は、保健センターや学校などでの食育啓蒙活動にも活用できるものと考えられる。動物実験により、幼少期の食嗜好性が成長後も脳に保持されることを示すことができれば、脳科学的に価値ある発見であるのみならず、実際の食育推進活動においても、幼少期からおいしく、楽しく食べることの大切さを主張する際の科学的な根拠となるものである。

Report

(6 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2020 2019 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 2 results) Presentation (13 results)

  • [Journal Article] Activity of frontal pole cortex reflecting hedonic tone of food and drink: fNIRS study in humans2018

    • Author(s)
      Yuji Minematsu, Kayoko Ueji and Takashi Yamamoto
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 8 Issue: 1 Pages: 1-13

    • DOI

      10.1038/s41598-018-34690-3

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 幼若ラットにおけるうま味と連合したフレーバー学習の獲得とその成因について2017

    • Author(s)
      上地加容子・山本 隆
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 第51回大会Proceeding集 Pages: 47-50

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 離乳期のフレーバー学習について2016

    • Author(s)
      山本 隆
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 23 Pages: 103-109

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Saccharin Taste Conditions Flavor Preference in Weanling Rats.2016

    • Author(s)
      Ueji K, Minematsu Y, Takeshita D, Yamamoto T.
    • Journal Title

      Chem. Senses

      Volume: 41 Pages: 135-141

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 幼若ラットにおける各種甘味溶液を用いたフレーバー学習の検討2020

    • Author(s)
      矢野奈月,山川苗,河原幸奈,上地加容子
    • Organizer
      第18回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおける嗜好学習と甘味溶液との関連について2019

    • Author(s)
      上地加容子,山本 隆
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおける甘味のフレーバー学習効果について2018

    • Author(s)
      上地加容子
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおけるうま味のフレーバー学習効果について2017

    • Author(s)
      上地加容子・山本 隆
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおけるうま味と連合したフレーバー学習の獲得とその成因について2017

    • Author(s)
      上地加容子・山本 隆
    • Organizer
      第51回日本味と匂学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食べ物の嗜好性による脳内酸素化ヘモグロビン濃度変化の分析2017

    • Author(s)
      上地加容子・山本 隆
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおけるうま味と連合したフレーバー学習効果について2017

    • Author(s)
      上地加容子・山本 隆
    • Organizer
      第56回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] Conditioned flavor preferences with umami solutions in weanling rats2016

    • Author(s)
      上地 加容子 山本 隆
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama
    • Year and Date
      2016-06-05
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 幼若ラットにおけるうま味溶液を用いたフレーバー嗜好学習について2016

    • Author(s)
      上地 加容子 山本 隆
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 食べ物の味と嗜好性による脳内酸素化ヘモグロビン濃度変化の分析2015

    • Author(s)
      峰松祐至、上地加容子、山本 隆
    • Organizer
      第14回日本栄養改善学会近畿支部
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Year and Date
      2015-12-06
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 子どもの食嗜好性と畿央大学式味覚テストによる味覚感受性の検討2015

    • Author(s)
      小西佳奈、 上地加容子、山本隆
    • Organizer
      第14回日本栄養改善学会近畿支部
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Year and Date
      2015-12-06
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] コハク酸によるおいしさの増強効果についての検討2015

    • Author(s)
      上地加容子、山本 隆
    • Organizer
      第62回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2015-09-24
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] Various food stuffs interact with umami substances ; a human sensory test-2015

    • Author(s)
      上地加容子、山本 隆
    • Organizer
      第12回アジア栄養学会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2015-05-14
    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2021-02-19  

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