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Development of the simple and rapid detection method for food allergen

Research Project

Project/Area Number 15K00904
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionNational Institute of Health Sciences

Principal Investigator

Sakai Shinobu  国立医薬品食品衛生研究所, 生活衛生化学部, 室長 (60370938)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) ADACHI Reiko  国立医薬品食品衛生研究所, 生化学部, 室長 (10291113)
NAKAMURA Ryosuke  国立医薬品食品衛生研究所, 医薬安全科学部, 室長 (50333357)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords食物アレルギー / オンサイト分析 / 簡易分析法
Outline of Final Research Achievements

In this study, we developed a simple and rapid detection method for food allergen based on antigen-antibody interaction. In the first year, we conducted a lecture about the food allergy in a board school in Tokyo and investigated the level of understanding and skill of end-user. In the second year, we prepared the complex antigen solution necessary to build multiplex detection system. In the last year, we developed the on-site (visible) detection system by magnetic beads-binding ELISA.

Report

(4 results)
  • 2017 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2017 2016 2015

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 食物アレルゲン分析のネクストジェネレーション: LC-MSによる多重検出2015

    • Author(s)
      酒井信夫
    • Journal Title

      ファルマシア

      Volume: 51 Pages: 461-461

    • NAID

      130007448133

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 酸加水分解コムギの脱アミド化エピトープを特異的に認識するモノクローナル抗体を用いた抗原性の解析2017

    • Author(s)
      酒井信夫, 田原麻衣子, 中村里香, 中村亮介, 佐々木和実, 西嶋桂子, 安宅花子, T オリビエ, DP サンドラ, 佐藤奈由, 中村政志, 松永佳世子, 手島玲子, 安達玲子, 五十嵐良明
    • Organizer
      日本薬学会第137年会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2017-03-24
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 小麦タンパク質加水分解の処理過程に伴う抗原性発現のエピトープ部位抗体を用いる解析2016

    • Author(s)
      手島玲子, 酒井信夫, 中村政志, 五十嵐良明, T. オリビエ, DP サンドラ, 松永佳世子
    • Organizer
      第23回日本免疫毒性学会学術年会
    • Place of Presentation
      北九州
    • Year and Date
      2016-09-05
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 食品成分試験法 食物アレルゲン2016

    • Author(s)
      佐久間智宏, 酒井信夫, 石井里枝, 大坂郁恵, 岡本正志, 後藤浩文, 佐伯憲一, 手島玲子, 三野芳紀
    • Organizer
      日本薬学会第136年会
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2016-03-26
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Book] 食品衛生検査指針 理化学編 2015: 第4章 -アレルギー物質-2015

    • Author(s)
      手島玲子, 安達玲子, 酒井信夫
    • Total Pages
      45
    • Publisher
      公益社団法人 日本食品衛生協会出版
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Book] 衛生試験法・注解2015: 2. 飲食物試験法 2.1 食品成分試験法2015

    • Author(s)
      三野芳紀, 佐野満昭, 五十嵐友二, 石井里枝, 岡野登志夫, 岡本正志, 金谷建一郎, 川崎洋一, 河村典久, 後藤浩文, 斉藤貢一, 佐伯憲一, 酒井信夫, 佐久間智宏, 手島玲子
    • Total Pages
      88
    • Publisher
      金原出版株式会社
    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2019-03-29  

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