Project/Area Number |
15K06731
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Neurophysiology / General neuroscience
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Research Institution | National Institute of Information and Communications Technology |
Principal Investigator |
KIDA IKUHIRO 国立研究開発法人情報通信研究機構, 脳情報通信融合研究センター脳機能解析研究室, 主任研究員 (60374716)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
西本 伸志 国立研究開発法人情報通信研究機構, 脳情報通信融合研究センター脳情報通信融合研究室, 主任研究員 (00713455)
上口 貴志 国立研究開発法人情報通信研究機構, 脳情報通信融合研究センター脳機能解析研究室, 主任研究員 (80403070)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | MRI / 超高磁場 / 脳機能 / 脳機能計測 / 味覚 / 磁気共鳴 / 撮像技術 / 脳活動 / fMRI / 食 / 島皮質 |
Outline of Final Research Achievements |
To understand the mechanism of human gustatory function, it is necessary to use ultra-high magnetic field (UHF) strength (> 7 Tesla) MRI because the data should be highly accurate and signal to noise ratio. However, while UHF-MRI has the advantage of improving the sensitivity, subject motion and image distortion may impact to the accuracy and sensitivity with high spatial resolution. Therefore, we established the MR sequence with optimal parameters and the processing method for UHF fMRI. In addition, by controlling the taste stimulation, we successfully obtained reproducibly activation in gustatory functional regions with high spatial resolution as compared to 3 Tesla fMRI with respect to taste stimulation in the oral cavity. We try to extract taste information by coding the brain activations and predict how the subject feels the taste.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では,従来の水準を越える高解像度で脳活動を再現性よく同定を可能としたことは、今後の味覚情報処理機構の解明に貢献できる。この機構の解明は、人々が豊かな生活を送るうえで重要な課題でもある。例えば、高齢化社会において重要視されている咀嚼や嚥下困難者向けの食品開発や,新規食品・調味料開発における消費者の反応予測などにおいて,ヒトが実際に感じている味覚の客観的評価を実現するものであり,産業や福祉の発展に大きく貢献すると考えられる。
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