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A food preservation technology and the action mechanism analysis using ethanol with an antibacterial peptide "nisin"

Research Project

Project/Area Number 15K07460
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

KAWAI Yasushi  日本大学, 生物資源科学部, 准教授 (00261496)

Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords抗菌ペプチド / エタノール / ナイシン / 大腸菌 / 保存性
Outline of Final Research Achievements

In this study, we clarified that a food additive nisin, an antibacterial peptide produced by lactic acid bacteria (LAB), has high antibacterial synergy effects by combination with ethanol to Escherichia coli resisting to nisin alone. And it was found that nisin immediately attached to the cells of Escherichia coli in ethanol and the antibacterial activity was maintained at 4℃ in a long term. In addition, the ethanol-nisin solution exerts antibacterial effects to edible meat surface bacteria and gram-positive LAB that did not inhibited by each 25% ethanol and nisin alone.
These results indicate that the ethanol-nisin solution is available as a low-cost useful antibacterial agent by the handiness to such edible meats, kitchen utensils, and medical equipment.

Report

(4 results)
  • 2017 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (9 results) Book (1 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Development of an MRS broth-based complete food-grade medium for Lactobacillus gasseri cultivation using food-grade yeast extract and bacteriocin produced by the bacteria2017

    • Author(s)
      G. Kasuga, F. Togashi, M. Abe, M. Tanaka, K. Arakawa, Y. Kawai*, T. Miyamoto, T. Masuda
    • Journal Title

      Milk Science

      Volume: 66 Pages: 195-204

    • NAID

      130006259167

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    • Peer Reviewed
  • [Presentation] エタノールとナイシンを併用した乳酸菌に対する相乗抗菌効果2018

    • Author(s)
      山戸泰成、井畑賢策、塚本修久、川井 泰、増田哲也
    • Organizer
      日本畜産学会 第124回大会
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] エタノールとナイシンの併用による大腸菌に対する抗菌効果とその作用機構2017

    • Author(s)
      山戸泰成・石原裕生・関根有紗・新田春佳・川井 泰・増田哲也
    • Organizer
      日本畜産学会 第122回大会
    • Place of Presentation
      神戸大学鶴甲第1キャンパス(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2017-03-28
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  • [Presentation] エタノールとナイシンの併用による大腸菌に対する抗菌効果とその作用機構2017

    • Author(s)
      山戸泰成、石原裕生、関根有紗、新田春佳、川井 泰、増田哲也
    • Organizer
      2017年度酪農科学シンポジウム
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  • [Presentation] 大腸菌に対するエタノールとナイシンの相乗効果とその作用機序2017

    • Author(s)
      長嶋 曜、安達理奈、飯島玲美、杉江夏菜、川井 泰、増田哲也
    • Organizer
      2017年度酪農科学シンポジウム
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  • [Presentation] エタノールとナイシンの併用による食肉表面菌への抗菌効果2017

    • Author(s)
      山戸泰成、石原裕生、関根有紗、新田春佳、川井 泰、増田哲也
    • Organizer
      日本畜産学会 第123回大会
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] エタノール・ナイシン溶液の大腸菌に対する作用機構と実用化に向けた検討2016

    • Author(s)
      脇本彩加・安達理奈・飯島玲美・杉江夏奈・田中 勝・春日元気・川井 泰・増田哲也
    • Organizer
      2016年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      日本大学生物資源科学部(神奈川県藤沢市)
    • Year and Date
      2016-09-09
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      2016 Research-status Report
  • [Presentation] エタノール/ ナイシン溶液の大腸菌に対する作用機構解析2016

    • Author(s)
      川井 泰・安達理奈・飯島玲美・杉江夏奈・春日元気・増田哲也
    • Organizer
      日本畜産学会 第121回大会
    • Place of Presentation
      日本獣医生命科学大学(東京都・武蔵野市)
    • Year and Date
      2016-03-27
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  • [Presentation] エタノール中におけるナイシンの抗菌効果と保存性2015

    • Author(s)
      田中 勝、渡辺優希、石戸谷早紀、春日元気、川井 泰、増田哲也
    • Organizer
      2015年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      とかちプラザ(北海道・帯広市)
    • Year and Date
      2015-09-25
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] エタノール中におけるナイシンの抗菌効果、耐熱性、および保存性の検討2015

    • Author(s)
      川井 泰・渡辺優希・石戸谷早紀・春日元気・増田哲也
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学(千葉県・市川市)
    • Year and Date
      2015-07-11
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  • [Book] ヨーグルトの事典2016

    • Author(s)
      齋藤忠夫・伊藤裕之・岩附慧二・吉岡俊満編
    • Total Pages
      440
    • Publisher
      朝倉書店
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      2016 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 除菌剤、除菌方法及び除菌キット2017

    • Inventor(s)
      川井 泰
    • Industrial Property Rights Holder
      日本大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2017-109215
    • Filing Date
      2017
    • Related Report
      2017 Annual Research Report

URL: 

Published: 2015-04-16   Modified: 2019-03-29  

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