• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Antioxidation effect of histidine as the carrier of serenium

Research Project

Project/Area Number 15K08748
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Epidemiology and preventive medicine
Research InstitutionBunkyo University

Principal Investigator

Nakajima Shigeru  文教大学, 健康栄養学部, 教授 (90149782)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 秋吉 美穂子  文教大学, 健康栄養学部, 准教授 (20589577)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywordsヒスチジン / 抗酸化 / セレン
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study is to research the anti-oxidative effect of histidine. Histidine seems to have the interaction with selenium. Histidine intake seems to increase the selenium intake and function of anti-oxidation through the increment of SOD system. This study consists of nutrition survey of human and animal experiment using rats. In nutrition survey, there was the high and significant positive correlation between hisitidine intake and selenium intake. In animal experiment, hisitidine seems to increase the rate of absorption and possession of selenium. Therefore, histidine seems to transport selenium and increase the rate of absorption and possession of selenium.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

生体内酸化を防止することは、生活習慣病の予防や長寿にとって重要な対策である。抗酸化機序としては、スーパーオキシドディスムターゼ(SOD)系の様な酵素系と抗酸化ビタミンによるスカベンジャー系が知られている。本研究はヒスチジンの構造と特性に注目し、SOD系の働きを高めることに着目したテーマである。また、ヒスチジンの抗肥満作用とそのコントロールは申請者らにより解明されており、和食は肥満防止を通じた生活習慣病予防対策として重要であることが知られている。したがって、本研究により和食は肥満防止だけでなく、抗酸化も加味した有力な生活習慣病予防および長寿食としての付加価値がさらに高まったと考えられる。

Report

(5 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2018 2017 2016 2015

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 7 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (7 results) (of which Invited: 2 results)

  • [Journal Article] ヒスチジンのセレン輸送体としての可能性2018

    • Author(s)
      中島滋、大森悦子
    • Journal Title

      日本未病システム学会雑誌

      Volume: 24 Pages: 23-26

    • NAID

      40021676744

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] n-3(ω-3)系多価不飽和脂肪酸(EPA, DHA)の生理作用と食品加工中の消長2018

    • Author(s)
      中島滋
    • Journal Title

      日本未病システム学会雑誌

      Volume: 24 Pages: 34-41

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Journal Article] ヒスチジン摂取量とセレン摂取量との相関2018

    • Author(s)
      中島滋、大森悦子
    • Journal Title

      日本未病システム学会雑誌

      Volume: 24 Pages: 31-34

    • NAID

      40021784133

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 女子大学生における隠れ肥満と食習慣およびパーソナリティの関連性2018

    • Author(s)
      石原俊一、中島滋
    • Journal Title

      人間科学研究

      Volume: 39 Pages: 129-138

    • NAID

      120006537486

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Journal Article] UV-A照射によるマウス皮膚の脂質酸化と血管分枝に対する緑茶摂取の効果2017

    • Author(s)
      井上節子、小松ひろみ、遠藤美智子、中島滋、長岡功
    • Journal Title

      日本香粧品学会誌

      Volume: 41 Pages: 106-112

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Proline decrease the suppressive effect of hisitidine on food intake and body fat2016

    • Author(s)
      Asahi R, Tanaka K, Fujimi J T, Kanzawa N, Nakajima S
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 62 Pages: 277-281

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 超高齢化社会に対応する生活活動能力の向上を促す「複合型筋力トレーニング用マルチ・パワーラック」の導入に関する思索2016

    • Author(s)
      上田大、黄仁官、中島滋
    • Journal Title

      文教大学生活科学研究

      Volume: 38 Pages: 216-224

    • NAID

      120006532326

    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Journal Article] タマネギ外皮の摂取がマウス脳中の過酸化脂質濃度の及ぼす影響2016

    • Author(s)
      井上節子、今野千尋、遠藤美智子、中島滋、長岡功
    • Journal Title

      機能性食品と薬理栄養

      Volume: 10 Pages: 81-88

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] orrelation lipid peroxide concentration in serum and intake pattern with a focus on Lipid, copper, histidine, and acid2016

    • Author(s)
      Inoue S, Nakajima S, Endo M, Nagaoka I
    • Journal Title

      The Journal of Japan Mibyou System Association

      Volume: 22 Pages: 15-28

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 女子大学生の身体及び栄養摂取状況に関する調査(続報)2015

    • Author(s)
      大森悦子、目加田優子、秋吉美穂子、渡邊美樹、奥畑理久、中島滋
    • Journal Title

      日本未病システム学会誌

      Volume: 21 Pages: 152-155

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 女子大学生の「抑うつ・不安」と体組成および生活習慣・健康状態との関係2018

    • Author(s)
      中島滋、大森悦子、田中香、石原俊一
    • Organizer
      第25回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 女子大学生の正常体重肥満に関する研究2018

    • Author(s)
      大森悦子、田中香、中島滋
    • Organizer
      第25回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 和食と健康2017

    • Author(s)
      中島滋
    • Organizer
      第24回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] n-3系多価不飽和脂肪酸(EPA,DHA)の生理作用と食品加工中の消長2017

    • Author(s)
      中島滋
    • Organizer
      第24回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 大豆イソフラボンによるヒスチジンの抗肥満作用促進に関する作用機序の探索2017

    • Author(s)
      朝日理久、大森悦子、藤見峰彦、中島滋
    • Organizer
      第24回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] ヒスチジン摂取量とセレン摂取量との相関2017

    • Author(s)
      大森悦子、秋吉美穂子、中島滋
    • Organizer
      第24回日本未病システム学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 女子大学生の正常体重肥満の現状と動向2015

    • Author(s)
      大森悦子、田中香、中島滋
    • Organizer
      第22回日本未病システム学会学術総会
    • Place of Presentation
      北海道大学学術交流館
    • Year and Date
      2015-10-10
    • Related Report
      2015 Research-status Report

URL: 

Published: 2015-04-16   Modified: 2020-03-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi