Project/Area Number |
15K08763
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Epidemiology and preventive medicine
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Research Institution | Aichi Shukutoku University |
Principal Investigator |
KATO Yuki 愛知淑徳大学, 健康医療科学部, 教授 (20329650)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
大塚 礼 国立研究開発法人国立長寿医療研究センター, 老年学・社会科学研究センター, 室長 (00532243)
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Research Collaborator |
SHIMOKATA Hiroshi
ANDO Fujiko
YUKI Atsumu
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
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Keywords | アミノ酸摂取量 / アンドロゲン受容体遺伝子 / 骨格筋量 / 長期縦断疫学研究 / テストステロン / サルコペニア / 長期縦断研究 / 分岐鎖アミノ酸摂取量 / 血中テストステロン量 / 血漿アミノ酸濃度 / 地域在住中高年者 |
Outline of Final Research Achievements |
We examined the effects of amino acid intake on skeletal muscle mass loss due to endocrine environment and genetic predisposition using 12-year longitudinal data for middle-aged and elderly people in the community. In men, in the cross-sectional analysis, it is suggested that skeletal muscle mass can be maintained by taking a large amount of amino acid intake even if it carries the risk of low skeletal muscle levels due to androgen receptor (AR) gene polymorphism. In men, also in the longitudinal analysis, skeletal muscle mass is maintained at a high level if a large amount of glutamate is consumed regardless of the amount of free testosterone in serum. In men 60 years and over, the interaction between the intake of each of alanine, arginine, and asparagine with the AR gene and time is significant, and it is possible to keep age-related skeletal muscle mass loss by the intake of amino acids.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、地域在住中高年者の長期縦断データを用いて加齢に伴う骨格筋量減少をアミノ酸摂取により軽減する可能性を見出した。地域住民が日常摂取しているアミノ酸より得られた成果であり、日本国民へ一般化できる可能性が高い。食事に含まれるアミノ酸の骨格筋量への影響について、当初の研究目的に合致した興味深い成果が得られたと考えられる。食事の改善を通して、加齢に伴う骨格筋量減少を予防または緩和することが可能であれば、高齢社会のQOL向上や、医療・福祉の課題や負担の減少にもつながる可能性がある。急速に進む日本の高齢社会において、健やかで活力ある社会の実現につながる重要な知見であり、社会的意義は極めて大きい。
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