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A study on social influence due to food wastes and losses to young people's cognitive change

Research Project

Project/Area Number 15K12283
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Environmental policy and social systems
Research InstitutionOsaka Institute of Technology

Principal Investigator

Fukuoka Masako  大阪工業大学, 工学部, 准教授 (70460764)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藤倉 まなみ  桜美林大学, 総合科学系, 教授 (30458955)
花嶋 温子  大阪産業大学, デザイン工学部, 講師 (90289512)
岡山 朋子  大正大学, 人間学部, 准教授 (20418734)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2015: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywords食品ロス / 食品廃棄物 / 食品関連事業所 / 食品廃棄作業 / ショック / 質問紙調査 / ごみ組成調査 / 大学生 / ごみ開封調査 / 大学食堂 / 食品ロス削減実験 / 従業者 / 学生 / インターネット調査 / 地方公共団体 / アルバイト / 環境教育 / インタビュー
Outline of Final Research Achievements

This research aimed to grasp the present state of recognition and behavior of university students and workers in Japanese food business that causes food waste, and to show the future direction of reduction of food loss.
As research contents, 1) case analysis of food business and local government response to food loss, 2) analyzing cognition and behavior regarding food disposal by food business employees (University students and general). In addition, 3) measurement of the amount of food waste generated in small restaurants, and 4) demonstration experiments on measures to reduce food loss in the university cafeteria were conducted.
As a result, among employees there were workers engaged in food disposal operations against their will, revealed that reform is desired from both aspects of the global and working environment. It is necessary for many other shops to incorporate the benefits of food loss reduction efforts carried out by small restaurants closely tied to the area.

Report

(4 results)
  • 2017 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2018 2017 2016 2015 Other

All Journal Article (2 results) (of which Open Access: 1 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 地方公共団体における食べ残し削減施策に関する調査結果2017

    • Author(s)
      藤倉まなみ,三上瑠也,福岡雅子
    • Journal Title

      都市清掃

      Volume: 70 Pages: 647-651

    • NAID

      40021384008

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Journal Article] 食品ロスショック2015

    • Author(s)
      藤倉まなみ
    • Journal Title

      日廃振センター情報

      Volume: 2 Pages: 11-11

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Open Access
  • [Presentation] 食品関連事業従事者の食品ロスへの関与の実態と意識に関する研究2018

    • Author(s)
      福岡雅子,藤倉まなみ,花嶋温子,岡山朋子
    • Organizer
      第39回全国都市清掃研究・事例発表会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 大学生の弁当の食べ残しに対する抵抗感とその要因等に関する研究2017

    • Author(s)
      藤倉 まなみ, 福岡 雅子, 大和 妃香里, 髙岡 諒, 堀池 真秀
    • Organizer
      第28回廃棄物資源循環学会研究発表会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 地元密着型商店街の飲食店における食品ロスの実態2017

    • Author(s)
      福岡雅子
    • Organizer
      第28回廃棄物資源循環学会研究発表会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] アルバイト先での食品廃棄に対する学生の意識に関する研究2017

    • Author(s)
      岡山朋子
    • Organizer
      環境教育学会 第28回年次大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] The influence of food habits and experiences on Japanese young people's perception of waste on edible food2017

    • Author(s)
      T. Okayama, K.Watanabe
    • Organizer
      Sardinia2017  16th International Waste Management and Landfill Symposium
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 大学生のアルバイト先での食品廃棄経験と廃棄に対する意識の実態2016

    • Author(s)
      福岡雅子、藤倉まなみ、花嶋温子、岡山朋子
    • Organizer
      廃棄物資源循環学会 第27回大会研究発表会
    • Place of Presentation
      和歌山大学,和歌山県和歌山市
    • Year and Date
      2016-09-27
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 大学生のアルバイト先での食品廃棄経験と食品廃棄業務に対する意識の考察2016

    • Author(s)
      岡山朋子、中原佑真、渡辺浩平、福岡雅子
    • Organizer
      廃棄物資源循環学会 第27回大会研究発表会
    • Place of Presentation
      和歌山大学,和歌山県和歌山市
    • Year and Date
      2016-09-27
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 食品ロスをめぐる環境教育相反事象の検証─学生アルバイトの食品廃棄について─2016

    • Author(s)
      福岡雅子、藤倉まなみ、花嶋温子、岡山朋子
    • Organizer
      日本環境教育学会 第27回大会研究発表会
    • Place of Presentation
      学習院大学,東京都豊島区
    • Year and Date
      2016-08-06
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Remarks] 食品ロスショック研究会 Food loss Shock

    • URL

      http://foodlossshock.web.fc2.com/

    • Related Report
      2016 Research-status Report 2015 Research-status Report

URL: 

Published: 2015-04-16   Modified: 2019-03-29  

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