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Development of a method for compatibility diagnostic of astringent beverages and meals

Research Project

Project/Area Number 15K12328
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionKobe Gakuin University

Principal Investigator

ISHII TAKESHI  神戸学院大学, 栄養学部, 准教授 (50448700)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 新井 映子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (90134783)
伊藤 聖子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助教 (70466506)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords渋味 / 口腔内リセット作用 / 食事相性 / 油脂 / タンパク質 / 茶ポリフェノール / カテキン / テアフラビン / 渋味飲料 / 乳化 / タンパク質凝集 / 界面活性 / 分子会合性 / 緑茶 / 紅茶
Outline of Final Research Achievements

It has been empirically believed that astringent beverages such as teas and wines cleanse the palate while eating and repeatedly alternating samples of astringent beverages with fatty foods yield ratings of astringency that were lower than if presented alone without alternation. In this study, we developed a method for compatibility diagnostic of astringent beverages and meals, and found several food proteins that alleviate astringency by using this method.

Report

(4 results)
  • 2017 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2018 2017 2016 2015 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (10 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Remarks (3 results)

  • [Journal Article] 渋味を呈する難吸収性ポリフェノールの分子挙動解析2017

    • Author(s)
      石井剛志、中山 勉
    • Journal Title

      日本ポリフェノール学会雑誌

      Volume: 6 Pages: 18-24

    • NAID

      40021253419

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Journal Article] Activation of transient receptor potential ankyrin 1 by quercetin and its analogs2016

    • Author(s)
      Nakamura, T., Miyoshi, N., Ishii, T., Nishikawa, M., Ikushiro, S., and Watanabe, T.
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 80 Pages: 949-954

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 渋味を呈するポリフェノールの分子特性解析2018

    • Author(s)
      前迫一輝、辻 愛、小林麻貴、伊藤圭祐、小林彰子、赤川 貢、越阪部奈緒美、石井剛志
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] フラボノイドの分子会合に寄与する構造特性2017

    • Author(s)
      豊島亮太、辻 愛、坂本裕香、川畑球一、石井剛志
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都市
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 茶ポリフェノール会合体の形成能と安定性2017

    • Author(s)
      前迫一輝、豊島亮太、辻 愛、坂本裕香、石井剛志
    • Organizer
      第 14回日本カテキン学会年次学術大会合同大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 茶ポリフェノールの渋味受容とその生理的意義の解析2017

    • Author(s)
      石井剛志
    • Organizer
      第 14回日本カテキン学会年次学術大会合同大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 分子会合性を有するポリフェノールの構造特性2016

    • Author(s)
      豊島亮太、武内風香、安井美奈、川畑球一、石井剛志
    • Organizer
      第21回日本フードファクター学会学術集会
    • Place of Presentation
      富山市
    • Year and Date
      2016-11-19
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 茶ポリフェノールの水溶液中における分子会合性2016

    • Author(s)
      豊島亮太、武内風香、安井美奈、川畑球一、石井剛志
    • Organizer
      第32回 茶学術研究会講演会・第13回日本カテキン学会年次学術大会合同大会
    • Place of Presentation
      静岡市
    • Year and Date
      2016-10-27
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 食素材蛋白質の網羅的ペプチドアレイを用いた苦味マスキング剤の新規探索法 〜茶殻RubisCo由来EGCG結合ペプチドの解析例〜2016

    • Author(s)
      小池麻友、黒田侑希、伊藤圭祐、石井剛志、中村順行、渡辺達夫、河原崎泰昌
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌市
    • Year and Date
      2016-03-27
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 緑茶の苦渋味マスキング剤となる茶殻由来ペプチド2015

    • Author(s)
      小池麻友、黒田侑希、伊藤圭祐、石井剛志、中村順行、渡辺達夫、河原崎泰昌
    • Organizer
      平成27年度日本食品科学工学会中部支部大会
    • Place of Presentation
      名古屋市
    • Year and Date
      2015-12-05
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] カテキン類とテアフラビン類のタンパク質凝集反応の分子挙動解析2015

    • Author(s)
      木村明博、安井美奈、小林彰子、赤川 貢、石井剛志
    • Organizer
      第12回日本カテキン学会年次学術大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Year and Date
      2015-12-04
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] EGCG-binding peptides from green tea leaves as bitterness-masking agents2015

    • Author(s)
      Koike, M., Ito, K., Kuroda, Y., Ishii, T., Nakamura, Y., Watanabe, T., and Kawarasaki, Y
    • Organizer
      The 20th Shizuoka Forum on Health and Longevity
    • Place of Presentation
      静岡市
    • Year and Date
      2015-10-30
    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Remarks] 神戸学院大学栄養学部食品機能学部門HP

    • URL

      http://www.nutr.kobegakuin.ac.jp/~foodsci/index.html

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Remarks] 神戸学院大学栄養学部食品機能学部門HP

    • URL

      http://www.nutr.kobegakuin.ac.jp/~foodsci/

    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Remarks] 神戸学院大学HP 大学紹介 情報の公表 - 教員総覧(栄養学部)

    • URL

      https://www.kobegakuin.ac.jp/information/public/teacher/nutrition/ishii.html

    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2019-03-29  

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