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Improvement of QOL on diet therapy at home based on Augmented Reality and Food Big Data Analysis

Research Project

Project/Area Number 15K12356
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionNara Institute of Science and Technology

Principal Investigator

Kato Hirokazu  奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 教授 (70221182)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 冨田 圭子  近畿大学, 農学部, 准教授 (20381931)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) KANAYA Shigehiko  奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 教授 (90224584)
Sandor Christian  奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 准教授 (80733196)
YAMAMOTO Goshiro  京都大学, 医学研究科, 特定講師 (70571446)
TAKETOMI Takafumi  奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 助教 (50610664)
KIDO Shinsuke  近畿大学, 農学部, 准教授 (30437652)
INAMURA Maya  近畿大学, 農学部, 助手 (40709010)
Research Collaborator UENISHI Kozue  近畿大学, 農学部, 助手 (40709523)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2017-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2016)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords在宅食事療法 / 食材データベース / QOL改善 / 栄養素分析 / 献立推薦
Outline of Final Research Achievements

We confirmed the importance of examining the menu of restricted diet while paying attention to micronutrients by utilizing the nutrient database we developed. Furthermore, we confirmed that adjusting nutritional constraints in multiple days is effective for improving patients' QOL by using our menu recommendation system. In order to introduce tablet type augmented reality technology into such a recommendation system, we also examined to evaluate its usefulness as a user interface, and established guidelines for the evaluation.

Report

(3 results)
  • 2016 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2016

All Journal Article (2 results) (of which Acknowledgement Compliant: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016

    • Author(s)
      平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 2016・3 Pages: 33-44

    • Related Report
      2016 Annual Research Report
    • Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016

    • Author(s)
      平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 3月号 Pages: 33-44

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 慢性腎臓病患者の新たな食事・栄養療法の開発~タンパク質源の違いが体内リン代謝動態に及ぼす影響~2016

    • Author(s)
      上西梢, 安岡美総, 冨田圭子, 加藤博一, 木戸慎介
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルクラウンパレス青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 情報技術を基盤とした網羅解析による慢性腎臓病患者向け食事療法に潜在する栄養学的課題の抽出2016

    • Author(s)
      木戸慎介, 上西梢, 加藤博一, 安岡美総, 冨田圭子
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルクラウンパレス青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 在宅食事療法の栄養素情報の分析と動的な献立計画支援手法の提案2016

    • Author(s)
      小島誠也, 冨田圭子, 木戸慎介, 森田晶, 金谷重彦, 稲村真弥, 上西梢, 武富貴史, 山本豪志朗, サンドア クリスチャン, 加藤博一
    • Organizer
      電子情報通信学会 マルチメディア・仮想環境基礎研究会(MVE)
    • Place of Presentation
      名桜大学(沖縄県名護市)
    • Year and Date
      2016-03-07
    • Related Report
      2015 Research-status Report

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Published: 2015-04-16   Modified: 2018-03-22  

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