• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Research on food interaction through food factor-sensing

Research Project

Project/Area Number 15K16231
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization (2016)
Kyushu University (2015)

Principal Investigator

Yamashita Shuya  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 果樹茶業研究部門 茶業研究領域, 研究員 (40706355)

Research Collaborator TACHIBANA Hirofumi  九州大学, 大学院農学研究院, 主幹教授 (70236545)
KUMAZOE Motofumi  九州大学, 大学院農学研究院, 学術研究員 (70737212)
NAKAHARA Kanami  九州大学, 大学院生物産業創生専攻
WON Yeong Seon  九州大学, 大学院生物産業創生専攻
MURATA Motoki  九州大学, 大学院生物産業創生専攻
LIN I-Chian  九州大学, 大学院生物産業創生専攻
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2017-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2016)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords食品因子センシング / Food Factor-Sensing / 食事習慣 / 日本食 / 掛川コホート / 機能性増強 / トコトリエノール / バイカレイン / 食事摂取パターン / 日本型食事パターン / 健康長寿 / 食品摂取パターン / 食品因子感知遺伝子 / 組み合わせ / コホート
Outline of Final Research Achievements

The body has a system to sense food factors taken in. The “food factor-sensing (FFS)” has been revealed to be critical to acquire the health beneficial effects of food factors. In this study, we investigated the association between the “FFS” and the “diet”, including intake of foods/food factors and dietary patterns. We conducted a cohort analysis targeting the residues in Kakegawa city (Shizuoka prefecture) and found out that the Japanese dietary pattern would increase some FFS-related gene expressions whereas the westernized one would decrease some of them. We also found that γ-tocotrienol which is contained in rice bran would increase the sensitivity to plant polyphenol baicalein and could enhance the inhibitory effect of baicalein on cell proliferation in melanoma.

Report

(3 results)
  • 2016 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2015 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2016 2015

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (10 results)

  • [Journal Article] γ-Tocotrienol upregulates aryl hydrocarbon receptor expression and enhances the anticancer effect of baicalein2016

    • Author(s)
      Yamashita S, Baba K, Makio A, Kumazoe M, Huang Y, Lin IC, Bae J, Murata M, Yamada S, Tachibana H
    • Journal Title

      Biochemical and Biophysical Research Communications

      Volume: S0006-291X Issue: 4 Pages: 30424-7

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2016.03.111

    • Related Report
      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 食品因子センシング遺伝子と睡眠および身体活動量の関係2016

    • Author(s)
      中山魁、山下修矢、中原加奈美、山本(前田)万里、栗山進一、立花宏文
    • Organizer
      平成28年度日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部大会
    • Place of Presentation
      大分大学(大分県大分市)
    • Year and Date
      2016-10-22
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] ヒトの食品因子センシング遺伝子発現に及ぼす緑茶摂取の影響2016

    • Author(s)
      山下修矢、上田直樹、宮元彩希、上崎浩克、栗山進一、山本(前田)万里、立花宏文
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 鰹だしの食品因子センシング遺伝子発現調節作用2016

    • Author(s)
      北村稜、山下修矢、平島亜沙美、山口るみ、後藤萌、中山魁、両角麻衣、吉本孝憲、立花宏文
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 昆布だしの食品因子センシング遺伝子発現調節作用2016

    • Author(s)
      後藤萌、北村稜、中山魁、両角麻衣、吉本孝憲、山下修矢、村田希、平島亜沙美、山口るみ、立花宏文
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 米粉摂取は食品因子センシング遺伝子の発現を調節する2016

    • Author(s)
      両角麻衣、北村稜、後藤萌、中山魁、吉本孝憲、山下修矢、村田希、平島亜沙美、山口るみ、立花宏
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 大豆の食品因子センシング遺伝子発現調節作用2016

    • Author(s)
      吉本孝憲、北村稜、後藤萌、中山魁、両角麻衣、山下修矢、村田希、平島亜沙美、山口るみ、立花宏文
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 緑茶カテキン感知分子67LRの発現量を高める食品の摂取パターン2015

    • Author(s)
      山口るみ,山下修矢,中原加奈美,平島亜沙美,廣井舜,中山魁,栗山進一,山本(前田)万里,立花宏文
    • Organizer
      平成27年度日本食品科学工学会および日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部合同大会
    • Place of Presentation
      沖縄
    • Year and Date
      2015-10-30
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 短鎖脂肪酸センサーGPR43の発現量を高める食品の解析2015

    • Author(s)
      中山魁,山下修矢,中原加奈美、平島亜沙美,山口るみ,廣井舜,栗山進一,山本(前田)万里,立花宏文
    • Organizer
      平成27年度日本食品科学工学会および日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部合同大会
    • Place of Presentation
      沖縄
    • Year and Date
      2015-10-30
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 不飽和脂肪酸感知分子PPARαの遺伝子発現量を高める食品の摂取パ ターン2015

    • Author(s)
      山下修矢,廣井舜,中原加奈美,平島亜沙美,山口るみ,立花宏文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 緑茶カテキン感知関連分子MYPT1の発現量を高める食品の摂取パタ ーン2015

    • Author(s)
      廣井舜,山下修矢,中原加奈美,平島亜沙美,山口るみ,立花宏文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Related Report
      2015 Research-status Report

URL: 

Published: 2015-04-16   Modified: 2018-03-22  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi