Evaluation of the probiotic effect of tagatose on periodontal inflammation.
Project/Area Number |
15K20642
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Social dentistry
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Research Institution | Osaka University |
Principal Investigator |
EI HASHINO 大阪大学, 歯学研究科, 招へい教員 (90614553)
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | 希少糖 / メタボローム解析 / 歯周病 / タガトース / マイクロビオーム / 歯周病予防剤 |
Outline of Final Research Achievements |
In a pilot study, we showed that tagatose at relatively higher concentration existed in saliva collected from adults with good oral hygiene. Here, we examined the probiotic effect of tagatose on oral microflora to maintain healthy conditions. Salivary metabolome analysis showed that a prediction model of periodontal inflammation severity could be constructed with several salivary metabolites including tagatose. In addition, our in vitro study showed that some oral bacteria were suppressed their growth and biofilm development under tagatose stress.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究における唾液メタボローム解析によっていくつかの物質が健康歯肉あるいは歯垢付着をみとめる歯肉をもつ唾液のプロファイルに各々特徴づけられることが明らかとなった。得られたデータセットを説明変数とし、歯周組織慢性炎症度を目的変数として回帰分析を行ったところ、これらの物質のいくつかは歯周組織に由来する慢性炎症の重症度と関連づけられ、歯周病由来の慢性炎症を評価できる可能性も示唆された。また、そのうちの一つであるタガトースには、いくつかの口腔細菌の増殖やバイオフィルム形成に抑制的な働きを示すことを検証し、健全な口腔細菌叢の維持に役立つプレバイオティクスとしての用途に用いる可能性が示された。
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Report
(5 results)
Research Products
(8 results)