Project/Area Number |
16H02530
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Science in genetics and breeding
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Research Institution | University of Tsukuba |
Principal Investigator |
Ohsawa Ryo 筑波大学, 生命環境系, 教授 (80211788)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐藤 里絵 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (10399371)
原 尚資 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター, 研究員 (20721426)
近藤 康人 藤田医科大学, 医学部, 教授 (30301641)
手島 玲子 岡山理科大学, 獣医学部, 教授 (50132882)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥40,430,000 (Direct Cost: ¥31,100,000、Indirect Cost: ¥9,330,000)
Fiscal Year 2019: ¥7,930,000 (Direct Cost: ¥6,100,000、Indirect Cost: ¥1,830,000)
Fiscal Year 2018: ¥9,100,000 (Direct Cost: ¥7,000,000、Indirect Cost: ¥2,100,000)
Fiscal Year 2017: ¥9,230,000 (Direct Cost: ¥7,100,000、Indirect Cost: ¥2,130,000)
Fiscal Year 2016: ¥14,170,000 (Direct Cost: ¥10,900,000、Indirect Cost: ¥3,270,000)
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Keywords | ソバ / アレルゲン / 自殖化 / QTL / アレルゲンタンパク質 / 低アレルゲンソバ / アレルギー / 育種 / 食品化学 / エピトープ配列 / 遺伝子領域内変異 / 低アレルゲン系統 / 低アレルゲン個体 / 育種学 / 食物アレルギー / エピトープ変異 / アナフィラキシー |
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study is to reduce or eliminate allergenic proteins in buckwheat seeds, especially the Fag e 2 protein that causes anaphylactic shock. As a result, we found diverse mutations within the Fag e 2 gene region in buckwheat genetic resources. It became clearly that the reactivity to anti-Fag e 2 antibody was different among self-lines which were bred ourselves and that the reactivity variation was also hereditary. We generated segregating populations for genetic analysis of anti-Fag e 2 antibody reactivity using strong and weak reactivity individuals among self-lines, and confirmed the genetic segregation of a monomial distribution. This suggests that the abundance of allergenic proteins is regulated by QTL genes.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の学術的意義は、他殖性作物のソバにおいて、自家和合性系統群の作製に成功したことである。他殖性ソバ集団内の多様な変異を顕在化させ、選抜・固定し、ゲノムレベルでのプロファイリングおよびアレルゲン性評価を実施できたためアレルゲン低減化品種育成を可能にした。また、アレルゲン反応性の強弱は単一の遺伝子効果ではなく、量的な形質として把握するべきであることを明らかにしたのは本研究が世界でも初めてである。 本研究によってノンアレルゲンソバ品種の育成が可能となり、国内外需要が上昇し、6次産業化が生じること、消費者が安心して食せるようになること、並びに混入・誤食被害が緩和されることが期待される。
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