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Prediction of lipid metabolism regulation in fresh produces by lipidomics leading to the development for freshness evaluation methodology

Research Project

Project/Area Number 16H02581
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research InstitutionGifu University

Principal Investigator

NAKANO Kohei  岐阜大学, 大学院連合農学研究科, 教授 (20303513)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 黒木 信一郎  神戸大学, 農学研究科, 助教 (00420505)
吉田 誠  神奈川県農業技術センター, 生産環境部, 課長 (20503650)
椎名 武夫  千葉大学, 大学院園芸学研究科, 教授 (40353974)
中村 宣貴  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (50353975)
蔦 瑞樹  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (80425553)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥42,250,000 (Direct Cost: ¥32,500,000、Indirect Cost: ¥9,750,000)
Fiscal Year 2018: ¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Fiscal Year 2017: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2016: ¥31,460,000 (Direct Cost: ¥24,200,000、Indirect Cost: ¥7,260,000)
Keywords鮮度 / 青果物 / メタボロミクス / リピドミクス / カルボニル化合物 / アブシジン酸 / 近赤外分光法 / 蛍光指紋 / 揮発性成分 / 脂質過酸化 / 質量分析
Outline of Final Research Achievements

To develop the quantitative freshness evaluation technology for fruits and vegetables, the changes of bio-membrane lipids, carbonyl and volatile compounds during senescence were clarified by a mass spectrometry-based metabolomics. Especially in soybean sprout, we proposed abscisic acid as a freshness marker metabolite because it increases with the increase of cumulative respiration. Moreover, we have introduced a non-destructive freshness identification technology based on the spectroscopy such as near infrared and fluorescent fingerprinting.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

鮮度は、青果物の価値を特徴付ける最も重要な要素であるにも関わらず、科学的な意味づけがなされていない曖昧な概念である。本研究では、老化に伴う生体膜の機能低下を鮮度低下と位置づけ、膜を構成する脂質の変動や過酸化・分解反応によって生ずる代謝物を鮮度マーカーとして明らかにしながら、鮮度の定量的評価理論を示したものである。さらに、近赤外分光法と蛍光指紋法を取り上げ、簡便・迅速な鮮度検査を実現するために基盤理論についても明らかにした。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Annual Research Report
  • 2016 Annual Research Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results)

  • [Journal Article] Identification of a freshness marker metabolite in stored soybean sprouts by comprehensive mass-spectrometric analysis of carbonyl compounds2018

    • Author(s)
      Syukri Daimon、Thammawong Manasikan、Naznin Hushna Ara、Kuroki Shinichiro、Tsuta Mizuki、Yoshida Makoto、Nakano Kohei
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 269 Pages: 588-594

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2018.07.036

    • NAID

      120006892389

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Change of Phospholipid species in Japanese mustard spinach leaves during senescence2018

    • Author(s)
      Daichi Nagaya, Syukri Daimon, Thammawong Manasikan, Kohei Nakano
    • Journal Title

      Proc. of the 9th Int. Symp. on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering

      Volume: 1 Pages: 484-488

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 鮮度をひもとき・はかり・あやつることで青果物の価値をデザインする2019

    • Author(s)
      中野浩平
    • Organizer
      農業食料工学会3部会合同シンポジウム
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 鮮度とは2018

    • Author(s)
      中野浩平
    • Organizer
      第130回農産物流通技術研究会例会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 収穫後ホウレンソウ葉肉細胞の膜物性変化2018

    • Author(s)
      黒木信一郎,田中麻衣,伊藤博通,中野浩平
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018合同大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] プロトプラスト単離法がホウレンソウ葉の細胞膜物性に与える影響2018

    • Author(s)
      吉海江卓,黒木信一郎,柳圭佑,古財彩音,中野浩平,伊藤博通
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018合同大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 放散揮発性成分の変動解析によるホウレンソウの鮮度評価2018

    • Author(s)
      曽我綾香,吉田誠,黒木信一郎,蔦瑞樹,中村宣貴,中野浩平
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018合同大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 振動,MA包装,保存がブロッコリーの遺伝子発現変動に及ぼす影響のマイクロアレイ解析2018

    • Author(s)
      椎名武夫,THAMMAWONG Manasikan,CIPTANIGTYAS Drupadi,中村宣貴,永田雅靖,中野浩平
    • Organizer
      園芸学会平成30年度春季大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 脂質成分の過酸化・分解反応に着目した青果物の鮮度評価法の開発2017

    • Author(s)
      中野浩平
    • Organizer
      農業食料工学会関西支部第138回例会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] LC/MS/MSによる貯蔵青果物のリン脂質成分のプロファイリング2017

    • Author(s)
      長屋大地,タンマウォン マナスィカン,中野浩平
    • Organizer
      農業食料工学会関西支部第138回例会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Profiling of carbonyl compounds in stored soybean sprout by comprehensive mass-spectrometric analysis for identification of freshness makers2017

    • Author(s)
      D. Syukuri, M. Thammawong, S. Kuroki, M. Tuta, M. Yoshida, K. Nakano
    • Organizer
      International Conference on Food Qulality, Safety and Security 2017
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] LC/MS/MSによる収穫後大豆モヤシのカルボニル化合物プロファイリング2017

    • Author(s)
      中野浩平,M. Thammawong,D. Syukri, 黒木信一郎,蔦瑞樹,吉田誠
    • Organizer
      第76回農業食料工学会年次大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] ホウレンソウ葉肉プロトプラストの浸透圧応答と水透過性2017

    • Author(s)
      田中麻衣,黒木信一郎,吉海江卓,伊藤博通,中野浩平
    • Organizer
      第76回農業食料工学会年次大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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