Project/Area Number |
16H03049
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Mukogawa Women's University |
Principal Investigator |
YAMORI Yukio 武庫川女子大学, 国際健康開発研究所, 教授 (80025600)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
大森 肇 筑波大学, 体育系, 教授 (20223969)
次田 一代 香川短期大学, その他部局等, 教授(移行) (40198528)
磯村 実 島根大学, 学術研究院人間科学系, 教授 (40272497)
並河 徹 島根大学, 学術研究院医学・看護学系, 教授 (50180534)
江口 昭彦 西九州大学, 健康栄養学部, 准教授 (60151966)
宮本 篤 鹿児島大学, 農水産獣医学域獣医学系, 教授 (70219806)
垣渕 直子 (秋山直子) 香川短期大学, その他部局等, 教授(移行) (70310886)
森 真理 東海大学, 健康学部, 准教授 (70399343)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥16,640,000 (Direct Cost: ¥12,800,000、Indirect Cost: ¥3,840,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥9,360,000 (Direct Cost: ¥7,200,000、Indirect Cost: ¥2,160,000)
Fiscal Year 2016: ¥5,850,000 (Direct Cost: ¥4,500,000、Indirect Cost: ¥1,350,000)
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Keywords | 24時間尿 / 大豆 / 魚 / 食塩 / ロコモ / イソフラボン / タウリン / 葉酸 / 食生活の評価 / 24時間採尿 / ロコモティブシンドローム / 蛋白質摂取量 |
Outline of Final Research Achievements |
For estimating soy and fish protein intakes common in the Japanese, 24-hour urinary isofravones and taurine, biomarkers for soy and fish intakes were analyzed to be high in the Japanese internationally, and these nutrients were related to nearly the lowest mortality rates of coronary heart diseases in the Japanese among developed countries in the world. However, these nutrient intakes were associated with higher salt intake causing hypertension and stroke to increase locomotive syndrome and bed ridden disability. Soy and fish intakes were proven to increase folic acid in the blood together with urinary magnesium which might decrease dementia, and soy intake was proven to decrease insulin resistance, thus to prevent diabetes, as well as to attenuate osteoporosis. Therefore, by analyzing 24-hour urine samples, we will recommend people to take appropriately salted soy and fish diets together with vegetables for enjoying healthy longevity without locomotive syndrome and dementia.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ユネスコの無形文化遺産に登録された和食の特性が、24時間尿によるタウリン・イソフラボンの栄養分析で、魚と大豆を摂取している事にあると分った。これらは心臓死を防ぐので、日本人は世界でもトップの平均寿命であるが、過剰な食塩摂取による高血圧・脳卒中の為、ロコモになり、健康寿命は平均寿命より10年も短い。更に本研究は、大豆の常食は高齢者で糖尿病・骨粗鬆症・ロコモ、さらに認知症の予防の可能性も示しており、24時間尿のチェックにより、適塩で大豆や魚、更に食塩の害を抑える野菜などの摂取の定量的評価とそれに基づく個別化した栄養指導が可能となり、ロコモなどの予防による健康寿命の延伸に貢献する道が拓けた。
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