Project/Area Number |
16H04992
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Agricultural science in rural society and development
|
Research Institution | Nagoya University (2017-2018) Ibaraki University (2016) |
Principal Investigator |
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
三上 直之 北海道大学, 高等教育推進機構, 准教授 (00422014)
大山 利男 立教大学, 経済学部, 准教授 (00221838)
三石 誠司 宮城大学, 食産業学群(部), 教授 (10438096)
山口 富子 国際基督教大学, 教養学部, 教授 (80425595)
櫻井 清一 千葉大学, 大学院園芸学研究科, 教授 (60334174)
内田 晋 茨城大学, 農学部, 准教授 (30631014)
新田 直子 (加藤直子) 茨城大学, 農学部, 産学官連携研究員 (20377120)
|
Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
|
Budget Amount *help |
¥9,880,000 (Direct Cost: ¥7,600,000、Indirect Cost: ¥2,280,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2017: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2016: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
|
Keywords | ゲノム編集作物 / 参加型討議 / ゲノム編集技術 / 技術の普及と移転 |
Outline of Final Research Achievements |
This research project is divided into two parts; (1) extraction of problems in the formation of governance concerning the use of genome editing, (2) design and practice of participatory method considering regional and industrial characteristics. The results are as follows. In the 1st part, interviews were conducted with stakeholders involved in the use of genome editing, and web questionnaire surveys were conducted for general consumers and researchers. There are high expectations and concerns about the agricultural use of genome editing, and regulation and labeling are considered desirable. In the 2nd part, group discussions on genome edited crops were conducted for consumers living in Hokkaido.The findings show that there is no significant difference between genome editing and genetic modification in terms of manipulating DNA, and it is recognized as having large risks and large benefits simultaneously. Many participants expressed their voices to require labeling on gene-edited food.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ゲノム編集技術由来の食品に関する規制上の位置づけをめぐる国内方針が明確になる中で、現在、届出方式の運用や消費者意識が大きな関心を集めつつある。こうしたゲノム編集技術をめぐるガバナンスのあり方や消費者・研究者の認識を明らかにしたことは本研究における重要な社会的意義と考えられる。研究結果が示すところによれば、消費者は新技術に対して一定の懸念を有しているものの、期待も大きい。しかし、少なくともゲノム編集作物の社会導入初期に関しては、表示や情報提供のあり方なども含めて、慎重な取り扱いが望ましいと考えられている。また研究者と消費者の認識には、知識や考え方の面で大きな隔たりが存在する点に留意すべきである。
|