• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Fine chemical production from coffee grounds

Research Project

Project/Area Number 16K00616
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Environmental conscious materials and recycle
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

HARA Kiyotaka  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 准教授 (40434378)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 関川 貴寛  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助教 (20511728)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsバイオリファイナリー / 麹菌 / 酵母 / コーヒー粕 / アスタキサンチン / バイオマス / 発酵 / ファインケミカル / 茶殻 / タンパク質 / 飲料抽出残渣 / 廃棄物再資源化 / バイオテクノロジー / 応用微生物 / 生体機能利用
Outline of Final Research Achievements

Coffee grounds are very attractive biomass for fine chemical production. Fungi can utilize coffee grounds using their hydrolyzing enzymes. In this study, Coffee grounds were used to produce an antioxidant, astaxanthin by Xanthophyllomyces dendrorhous after pretreatment by Aspergillus oryzae and Aspergillus niger.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本では、コーヒー飲料製造工場やカフェ、近年ではコンビニエンスストアなどから大量のコーヒー抽出残渣(コーヒー粕)が排出されている。コーヒー抽出残渣の多くは廃棄物として処分されているので、廃棄量を削減するため、燃料化や堆肥化などの取り組みが行われている。本研究では、コーヒー抽出残渣からより付加価値の高い抗酸化物質であるアスタキサンチンを生産することに成功しており、環境負荷低減および健康増進という社会的意義がある。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2019 2017 2016 Other

All Journal Article (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (6 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Enhancement of astaxanthin production in Xanthophyllomyces dendrorhous by efficient method for the complete deletion of genes.2016

    • Author(s)
      Yamamoto K, Hara KY, Morita T, Nishimura A, Sasaki D, Ishii J, Ogino C, Kizaki N, Kondo A.
    • Journal Title

      Microb CellFact.

      Volume: 15 Issue: 1 Pages: 155-155

    • DOI

      10.1186/s12934-016-0556-x

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] From mannan to bioethanol: cell surface co-display of β-mannanase and β-mannosidase on yeast Saccharomyces cerevisiae.2016

    • Author(s)
      Ishii J, Okazaki F, Djohan AC, Hara KY, Asai-Nakashima N, Teramura H, Andriani A, Tominaga M, Wakai S, Kahar P, Yopi, Prasetya B, Ogino C, Kondo A.
    • Journal Title

      Biotechnol Biofuels.

      Volume: 9 Issue: 1 Pages: 188-188

    • DOI

      10.1186/s13068-016-0600-4

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] コーヒー抽出残渣の発酵資源化2019

    • Author(s)
      水谷友梨香, 加藤愛理, 関川貴寛, 菊川寛史, 原清敬
    • Organizer
      第71回日本生物工学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] コーヒー抽出残渣の発酵資源化2019

    • Author(s)
      水谷友梨香, 加藤愛理, 関川貴寛, 菊川寛史, 原清敬
    • Organizer
      第8回食品薬学シンポジウム
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] コーヒー抽出残渣分解微生物の探索と特性評価2017

    • Author(s)
      加藤愛理,関川貴寛,原清敬,櫻川智史
    • Organizer
      第25回環境化学討論会
    • Place of Presentation
      静岡
    • Year and Date
      2017-06-08
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 麹菌におけるコーヒー抽出残渣の分解特性2017

    • Author(s)
      関川貴寛 加藤愛理 原清敬
    • Organizer
      第51回日本水環境学会年会
    • Place of Presentation
      熊本
    • Year and Date
      2017-03-15
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] コーヒー抽出残渣分解微生物の探索と特性評価2017

    • Author(s)
      加藤愛理,関川貴寛,原清敬,櫻川智史
    • Organizer
      第26回環境化学討論会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] コーヒーかす分解微生物の探索2017

    • Author(s)
      加藤愛理,関川貴寛,原清敬,櫻川智史
    • Organizer
      富士山麓サイエンス&アカデミー
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Remarks]

    • URL

      http://sweb.u-shizuoka-ken.ac.jp/~env-bioeng/research.html

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Remarks]

    • URL

      http://sweb.u-shizuoka-ken.ac.jp/~env-bioeng/research.html

    • Related Report
      2016 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi