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Development of a new removing astringent method in astringent persimmon and elucidation of its mechanism

Research Project

Project/Area Number 16K00814
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionShimane University

Principal Investigator

Tsurunaga Yoko  島根大学, 学術研究院人間科学系, 教授 (60517051)

Project Period (FY) 2016-10-21 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsカキペースト / 渋戻り / 加熱方法 / 可溶性タンニン含量 / 官能試験 / 離水 / タンニン含量 / タンパク質 / 多糖類 / 色調 / カキ / ペースト / タンニン / 多糖類素材 / タンパク質素材 / シブ柿 / 搾汁液 / 脱渋ペースト / 渋味 / 渋ガキ / 脱渋 / 複合体 / 調理 / 加工
Outline of Final Research Achievements

This study aimed to develop a technique to prevent astringent recurrence of astringent persimmon pastes by heating. The astringency of persimmon fruit is often removed by treating the intact fruits with carbon dioxide or alcohol. However, this method presents a technical issue, namely, the reappearance of astringency during heat treatment. To increase the applicability of persimmon after processing, astringency-removed paste was used to examine the effects of different heating methods (stir-frying, boiling, and pressurization) on astringency reversal via soluble tannin content measurements and sensory evaluation. This study revealed that the reversal of astringency and syneresis does not occur when stir-frying involves moisture evaporation. The results of this are expected to significantly improve astringent persimmon processing by providing a method for the suppression of astringency reversal due to heating.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

カキタンニンは、タンパク質との化学反応性が高い物質であることから、日本酒のおり下げなどに活用されてきた。これまでに,渋柿ペーストにタンパク質素材を加えて,柿タンニン-タンパク質複合体を形成させる渋抜きならびに渋戻り抑制技術を開発した.しかし,添加するタンパク質素材によっては,加工食品の色調が著しく暗くなることがわかってきた.そこで、本研究では加熱方法を工夫することで、渋戻りしないペーストの製造を試みた。その結果、炒め処理では渋戻りもなく、品質を保持したペーストの製造が可能であることがわかった。本実験結果を活用すれば,加熱による渋戻りが制御できることから渋ガキの加工用途が広がると考えられた.

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2018 2017

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Formation of a protein-tannin complex to remove astringency during processing of Western-style2018

    • Author(s)
      Yoko Tsurunaga
    • Journal Title

      Acta Horticlture

      Volume: 1195 Issue: 1195 Pages: 177-181

    • DOI

      10.17660/actahortic.2018.1195.28

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 西条柿のタンニンを利用した食品開発2017

    • Author(s)
      鶴永陽子
    • Journal Title

      化学と工業

      Volume: 70 Pages: 1082-1085

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 脱渋カキペーストへの加熱処理方法が可溶性タンニン含量ならびに品質に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      鶴永陽子・藤本浩介・恩田 岬・高橋哲也
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第66回大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 豆乳もしくは無糖練乳添加が渋ガキの加熱復渋に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      鶴永陽子・藤本浩介・恩田 岬・高橋哲也
    • Organizer
      第63回日本家政学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱処理方法がカキペーストの復渋に及ぼす影響とその防止技術の検討2017

    • Author(s)
      藤本浩介・鶴永陽子・安木健人
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第66回大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 果実果皮のペースト化と食品への有効利用2017

    • Author(s)
      鶴永陽子,小林愛, 高橋哲也
    • Organizer
      第62回日本家政学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2016-10-24   Modified: 2021-02-19  

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