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Effect of food texture on brain activity

Research Project

Project/Area Number 16K00829
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionTokyo Health Care University

Principal Investigator

KOJO Akiko  東京医療保健大学, 医療保健学部, 教授 (30412927)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 細田 明美  東京医療保健大学, 医療保健学部, 講師 (40449418)
竹内 由里  松本歯科大学, 歯学部附属病院, 管理栄養士 (40534441)
柳沢 幸江  和洋女子大学, 家政学部, 教授 (60191160)
今泉 一哉  東京医療保健大学, 医療保健学部, 教授 (50454179)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywords嚥下調整食 / テクスチャー / 咀嚼 / 口腔内刺激 / 脳神経活動 / 食品
Outline of Final Research Achievements

This study aimed to examine the differences in the effect on brain activity by consuming food of different textures and to clarify the relation between individual oral function and brain activity.
It was confirmed that performance function was improved by both pressure stimulation on the periodontal ligament and pressure stimulation between the tongue and the palate. Especially in young healthy adults, the effect of pressure stimulation on the periodontal ligament was greater than in middle-aged and elder people. Those with lower maximum tongue pressure showed improved attentional function due to pressure stimulation in the oral cavity. The functional significance of food texture was confirmed.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日常の食事摂取において口腔内で受ける圧刺激が、その種類や程度を問わず、情報処理速度や注意の集中(正確性)といった注意機能の向上に寄与すること、口腔機能が低下している者ほどその効果が期待できることを明らかにすることができた。本研究で指標とした注意機能の評価指標は前頭葉機能を反映する。日常の食事摂取による認知機能の維持や認知症予防への貢献が期待できる。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2019 2018 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results)

  • [Journal Article] 咀嚼・咬合状況と食品別摂取量との関連についての検討~若年者を対象として~2019

    • Author(s)
      栗岡優希、尾崎哲則、山田恒代、牟田真理子、柳沢幸江、小川万紀子
    • Journal Title

      日本咀嚼学会雑誌

      Volume: 29 Pages: 8-16

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] プチプチ食感による咀嚼誘発性の検討2018

    • Author(s)
      柳沢幸江,小谷哲司,淡嶋恭子,杉山洋
    • Journal Title

      和洋女子大学紀要

      Volume: 58 Pages: 119-128

    • NAID

      120006423864

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 口腔保健と栄養:健康寿命の延伸を目指した、咀嚼の観点からの食事の在り方2019

    • Author(s)
      柳沢幸江
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 噛む,飲むの摂食行為は脳神経活動の活性化をもたらすか 第4報 性別、口腔機能との関連2019

    • Author(s)
      小城明子,竹内由里,細田明美,柳沢幸江
    • Organizer
      日本咀嚼学会第30回記念学術大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 口腔内での圧力測定を用いた嚥下調整食の評価の試み2018

    • Author(s)
      今泉 一哉,新井 慎司,小城 明子
    • Organizer
      LIFE2018
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 噛む、舌でつぶす、飲むの摂食行為は脳神経活動の活性化をもたらすか 第2報2018

    • Author(s)
      竹内由里,小城明子,細田明美,柳沢幸江
    • Organizer
      第24回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 噛む,舌でつぶす,飲むの摂食行為は脳神経活動の活性化をもたらすか 第3報 若年群と中・高年群の比較2018

    • Author(s)
      柳沢幸江,竹内由里,細田明美,小城明子
    • Organizer
      日本咀嚼学会第29回学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 健康寿命の延伸を目指した咀嚼の観点からの食事の在り方2018

    • Author(s)
      柳沢幸江
    • Organizer
      第28回日本病態生理学会 教育シンポジウム講演
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 噛む,舌でつぶす,飲むの摂食行為は脳神経活動の活性化をもたらすか 第2報2018

    • Author(s)
      竹内由里,小城明子,細田明美,柳沢幸江
    • Organizer
      日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 噛む、舌でつぶす、飲むの摂食行為は脳神経活動の活性化をもたらすか2017

    • Author(s)
      竹内由里,小城明子,細田明美,柳沢幸江
    • Organizer
      日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] Effects of texture modified diets on brain activity2017

    • Author(s)
      A.Kojo, Y. Takeuchi, A. Hosoda, Y. Yanagisawa
    • Organizer
      European Society for Swallowing Disorders Congress
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 嚥下調整食の摂食行為により脳神経活動は活性化するか2016

    • Author(s)
      小城明子、竹内由里、細田明美、柳沢幸江
    • Organizer
      第22回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      新潟市
    • Year and Date
      2016-09-24
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 噛む視点からみた高齢者の健康的な食事2016

    • Author(s)
      柳澤幸江
    • Organizer
      第34回日本顎咬合学会学術大会 公開フォーラム
    • Place of Presentation
      東京都千代田区
    • Year and Date
      2016-06-11
    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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