Project/Area Number |
16K00939
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
Ippoushi Katsunari 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (30355606)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | ターゲット・プロテオミクス / モモ / オウトウ / アレルゲン / LC/MS/MS / 安定同位体標識内部標準ペプチド / 核果類 / 定量 / アレルゲンタンパク質 / LC-MS/MS / Pru av 1 / Pru av 3 / Pru av 4 / Pru p 1 / Pru p 3 / プロテオミクス |
Outline of Final Research Achievements |
Pru p 1 and Pru p 3 are the main allergenic proteins of peach. In this study, we developed a quantitative method for these proteins based on protein absolute quantification with LC/MS/MS, and LVASPSGGSIIK* (K*: stable isotope-labelled K) and ISASTNC[CAM]ATVK* (C[CAM]: carbamidomethyl-modified C), internal standard peptides. Using the same methodology used for peach allergens, we developed a quantitative method for Pru av 1, Pru av 3, and Pru av 4, main allergenic proteins contained in sweet cherry.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究課題で開発された定量法は、低・無アレルゲンモモやオウトウ品種の育成および栽培技術の研究開発への利用が期待される。 食品表示法では、モモを原材料として含む加工食品については、モモを原材料として含む旨を可能な限り表示するよう努めることとされている。さらなる研究開発を行うことにより、本定量法はモモのアレルギー食品表示の検証などへの応用が期待される。
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