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Archaeological investigation into eating habits from Satsumon to Ainu

Research Project

Project/Area Number 16K03150
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Archaeology
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

Fukasawa Yuriko  東北大学, 国際文化研究科, 教授 (90316282)

Research Collaborator Hosoya Aoi  
Nakamura Oki  
Craig Oliver  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords擦文土器 / 土器炭化付着物 / 食性 / オオムギ / 安定同位体分析 / カマド / アイヌ文化 / 魚骨 / 土器付着炭化物 / 同位体分析 / 調理実験 / 焼骨 / 脂 / 擦文時代 / 竪穴住居 / かまど / 大麦 / カレイ / ヒラメ / 炭化付着物 / 食の考古学 / 実験考古学 / 栽培炭化種子 / アイヌ農耕 / アイヌ考古学 / 食生活 / 擦文文化
Outline of Final Research Achievements

The shift from Satsumon to Ainu culture was discussed based on the eating habit whether these two cultures are homogenic culture or not. Satsumon uses pottery as cooking pot on an oven, however Ainu uses hanging iron pot above a hearth. Analytical work such as GCMS has been carried out on lipids which were extracted from charred surface deposits adhering to the inside of the Satsumon pottery from the site in order to determine it structural and carbon isotope characteristics. This sample shows distinctive lipid profiles typically and degraded aquatic oils meeting the established criteria for their identification in archaeology. This evidence provides that marine foods were processed in this pottery. This result does not contradict the evidence that numerous burnt fishbones were found from the deposit of the oven in the dwelling pit. The carbonized cultivated seeds were also found on the deposit of floor investigated by the water flotation method.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

考古学は物質の研究から文化を議論する学問であるが、実体としての担い手を見定めるのは難しい。その実体としての担い手について議論を可能にするのが北海道におけるアイヌ考古学の研究である。先行する擦文文化からアイヌ文化への文化的変容、文化的継承を多方面から検証、解明し、その実体を理解し説明する必要がある。本研究は食生活を切り口にして解明をおこなった。考古学の物質文化研究をシフトさせる学術的意義がある。現存するアイヌ民族の社会はすでに同化され、伝統的行事をとおしてしか追跡することができない。今、研究しなければならない社会的意義がある。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2017

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] データバースとGISからみえてくる食文化史2017

    • Author(s)
      中村大
    • Organizer
      どこまでわかる「食の考古学」その理論と実践
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2017-03-03
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 技術体系としての農耕ーアイヌ文化にみる栽培から調理・食事までー2017

    • Author(s)
      深澤百合子
    • Organizer
      どこまでわかる「食の考古学」その理論と実践
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2017-03-02
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] たかが食、されど食ー料理と植物加工の復元からここまでわかる過去の社会2017

    • Author(s)
      細谷 葵
    • Organizer
      どこまでわかる「食の考古学」その理論と実践
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2017-03-02
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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