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Empirical Studies of 'Communication Concerned Risk' about health and food

Research Project

Project/Area Number 16K04038
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Sociology
Research InstitutionTokyo International University

Principal Investigator

Enomoto Miyoko  東京国際大学, 教育研究推進機構, 教授 (90406364)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywordsリスク / 健康 / 食 / リスクコミュニケーション / 農 / 農業 / CSA / コミュニケーション / 有機 / メディア / 公共性 / 市民
Outline of Final Research Achievements

In this research I discussed, in risk-communication which mainly delivered by the food safety commission in Japanese government, that some people are eliminated. And I pointed out that is our problem. As a part of field work, I researched the practice of Community Supported Agriculture (CSA) connected with concerned of ‘creation of community’, which based on Awareness of risk in food and health. In particular I made field work where in not only Japan but also UK.
In community suffered serious damage caused by the radioactive contamination, I investigated how agricultural product producers and consumers control the risk by making field works.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

リスクをめぐるコミュニケーションの分析過程において、その複雑性と問題の在りかを突き止めた。それぞれのリスク認知、リスクの語り、リスクへの向きあい方を明らかにすることで、「市民」「国民」といった平板な視点では得られないオルタナティブなリスクコミュニケーションのあり方を提示した。リスク社会における新しい選択的行動の課題と意義を論じ、普通の人びと(laypeople)がリスクと向き合いながら生きる意味と、その対処の新たな方策について論じた。
国際学会にて、日本の健康と食をめぐる現状況を特殊事例として論じるのではなく、日本におけるある種の先端的事例がいかに社会学理論の再編を迫るものであるか提言した。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2020 2018 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] リスクコミュニケーションという「民主的な装い」2020

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Journal Title

      応用社会学研究

      Volume: 62

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 身体と食の公共性を奪うもの――2020年東京オリンピック・パラリンピックという社会的装置はいかに機能するか2017

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Journal Title

      スポーツ社会学研究

      Volume: 25 Pages: 5-20

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] How can we communicate with others about food risk?2018

    • Author(s)
      Enomoto, Miyoko
    • Organizer
      International Sociological Association
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 放射能汚染をめぐる食の安全において後景化するつながり2018

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Organizer
      日本社会学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 食の安全をめぐる政府広報とマスメディアの責任2017

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Organizer
      日本マス・コミュニケーション学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] リスクディスコミュニケーションが生みだす食への不安――「コミュニケーション」の狭隘な理解はいかにして可能か2017

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Organizer
      日本社会学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食の安全をめぐる「コミュニケーション」の批判的検討2017

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Organizer
      科学技術社会論学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食をめぐる政治的関心とその変遷――運動としての『有機』から『オーガニック』へ2016

    • Author(s)
      柄本三代子
    • Organizer
      日本社会学会
    • Place of Presentation
      九州大学
    • Year and Date
      2016-10-08
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] Being “good” and “smart” consumers: Communication about food risks2016

    • Author(s)
      ENOMOTO, Miyoko
    • Organizer
      International Sociological Association
    • Place of Presentation
      University of Vienna
    • Year and Date
      2016-07-10
    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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