A Study on the structural changes and globalization of Japanese chum salmon industry: Road to recovery process from the Great East Japan Earthquake
Project/Area Number |
16K07899
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Agricultural science in management and economy
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Research Institution | Hiroshima University |
Principal Investigator |
YAMAO MASAHIRO 広島大学, 生物圏科学研究科, 教授 (70201829)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
山下 東子 大東文化大学, 経済学部, 教授 (50275822)
鳥居 享司 鹿児島大学, 農水産獣医学域水産学系, 准教授 (70399103)
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Research Collaborator |
Amano Michiko
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | サケのフードシステム / フードチェーン / ふ化放流事業 / 大型定置網経営 / 産地加工業 / 震災復興 / 輸入サケマス / 来遊量の変動 / 北海道東部 / サケ定置網 / サケ加工業 / 消費の多様性 / 原料魚不足 / 定置網 / 乗組員不足 / 水揚変動 / 店頭価格定点調査 / 生アキサケ / 消費者の魚離れ / (国産)サケ離れ / 漁協自営定置網 / 中核的加工企業 / 原料調達 / 定点観測 / サケ産業の再生 / 大震災からの復興 / グローバル分業 / クラスター / 輸出志向型 |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to analyze the characteristics of the salmon industry in Sanriku and Hokkaido, formed mainly by fishery, processing and distribution of chum salmon (Oncorhynchus keta), and to identify its food system. Chum salmon's food system is established with a starting point for an artificial hatchery and release project using the broodstock which returns to the rivers. However, due to declines of the volume of collected chum salmon and decreases in consumption, many set-net fishery management bodies, and the processing and distribution companies have been less dependent on chum salmon. According to a series of the surveys on the food system that the salmon industry has built, we examined how to respond to structural changes, and proposed its directions.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
従来、サケのフードシステムは漁獲する時点から消費までの過程で捉えられてきた。本研究ではふ化放流事業を出発点として位置付け、漁業経営体、産地の流通加工業、消費地の市場を含む過程を対象に分析してきた。北海道東部、東日本大震災で被災した三陸の水産業を事例としてとりあげ、海洋環境の変動や消費需要が低迷するなか、サケのフードシステムがどのように構造変動を迫られているかを明らかにした。また、輸出志向を強める水揚産地の実態を分析しながら、グローバル商品であるサケがもつ可能性を検討した。
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Report
(4 results)
Research Products
(68 results)