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Study on the Detection Method of Non-metal and Extraneous Materials mixed within Food by Near-Infrared Spectroscopy

Research Project

Project/Area Number 16K07972
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research InstitutionKochi University

Principal Investigator

KAWANO Toshio  高知大学, 教育研究部自然科学系農学部門, 教授 (60224812)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2016: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Keywords食品の異物検出 / 非金属異物 / 生物系異物 / 近赤外分光法 / 異物検出 / 近赤外 / 検出法 / 食品 / 異物 / 検出
Outline of Final Research Achievements

In order to detect the extraneous materials mixed in food with non-destructive ways, a method using near-infrared spectroscopy was proposed. Frozen hamburg patty and croquette samples were taken as a target foods for preventing from mixture of extraneous materials, and 11 kinds of extraneous materials including of non-metal and biological were adopted as the contaminant. Spectra data of 1) food mixed with no extraneous materials, 2) extraneous materials, and 3) food mixed with extraneous materials were measured, and specific wave lengths for discriminating between foods and extraneous materials were selected. Then, a neural network base model was constructed for detecting if extraneous materials are mixed in foods or not. The degree of accuracy of the model was ranged from 82% to 95%.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品への異物混入は国民にとってきわめて不快な事象であり、我が国の食品の安全・安心を揺るがす大きな社会問題である。食品生産の段階での異物検出では、生産機械の欠損によって生じた金属片や硬質プラスチックをX線で検出する方法が利用されているが、その他の非金属異物や生物系異物の検出は困難である。そこで本研究では食品に光を照射し、その反射光に含まれる近赤外域の情報から、異物が混入しているかどうかを判定する手法について検討した。AI(人工知能)型の異物混入判定を行うもので、結果的に、その異物混入の推定精度は82%から95%であった。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2019 2018 2017 2016

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (10 results)

  • [Journal Article] 食用セルロースのカステラ素材への適用性に関する研究2019

    • Author(s)
      篠原亜里紗、河野俊夫、張 夏
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 45 Pages: 3-10

    • NAID

      40021820599

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] セルロース粉末を活用した低カロリー製パンの品質評価に関する研究2017

    • Author(s)
      柏野由加里,河野俊夫,篠原亜里紗,張夏
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 50 Pages: 1-6

    • NAID

      130006262700

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 異物検出技術を逆用した食品のすり替え防止可食管理コードに関する研究2018

    • Author(s)
      河野俊夫、篠原亜里紗、張 夏、村井正之
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] セルロースの麺類への応用とその品質評価に関する研究2018

    • Author(s)
      篠原亜里紗、河野俊夫、張 夏、村井正之
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会
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  • [Presentation] SPME法およびスニッファーによる魚箱残存臭気分析2018

    • Author(s)
      篠原亜里紗、河野俊夫、張 夏
    • Organizer
      日本調理科学会
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 蒸しと通電加熱を併用した新しい炊飯方式に関する基礎研究2018

    • Author(s)
      河野俊夫、篠原亜里紗、張 夏
    • Organizer
      日本調理科学会
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品材料に混在する異物の近赤外分光法による非接触種類推定法に関する研究2016

    • Author(s)
      河野俊夫、柏野由加里、上向井美佐、村井正之
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会
    • Place of Presentation
      南九州大学宮崎キャンパス
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  • [Presentation] パルプ素材を活用した超低カロリー製パンの品質評価に関する研究2016

    • Author(s)
      柏野由加里、河野俊夫
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
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  • [Presentation] 近赤外分光法による乾燥麺の亀裂発生予測に関する研究2016

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      河野俊夫、柏野由加里
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      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
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      上向井美佐、B.B. Rana、M. Bhattarai、河野俊夫、村井正之
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      日本育種学会四国談話会講演会(第81回)
    • Place of Presentation
      高知大学農林海洋科学部
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      Rana, B. B., M. Yokokura, S. Saito, T. Kawano, M. Murai
    • Organizer
      日本育種学会四国談話会講演会(第81回)
    • Place of Presentation
      高知大学農林海洋科学部
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      Bhattarai, M. Kamimukai, M., M. Rana, T. Kawano, M. Murai
    • Organizer
      日本育種学会四国談話会講演会(第81回)
    • Place of Presentation
      高知大学農林海洋科学部
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      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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