Practice of Dietary Evaluation and Nutritional Guidance Using Image Processing Technology for Diabetic Patient Self-Management Support System
Project/Area Number |
16K09163
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Medical and hospital managemen
|
Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Hayashi Aki 東京大学, 医学部附属病院, 特任研究員 (00381632)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
木村 滋子 東京大学, 医学部附属病院, 特任研究員 (50382437)
脇 嘉代 東京大学, 医学部附属病院, 准教授 (70505891)
|
Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
|
Budget Amount *help |
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
|
Keywords | 糖尿病 / 生活習慣 / ICT / 自己管理支援 / 食事画像 / 健康度推定 / 食事指導 / 医療情報学 |
Outline of Final Research Achievements |
We devised a system that assesses the overall health of the diet, rather than assessing nutrients in the food category. The health rankings created from meal images using the newly devised system almost matched the rankings of registered dietitians. Intake of dietary fiber (DF) is positively correlated with intake of potassium (K), and most of K is excreted in urine. Therefore, we focused on the urinary sodium potassium (Na/K) ratio and evaluated the usefulness of the urinary Na/K ratio as an index of DF intake. Since the urinary Na/K ratio showed a significant negative correlation with DF intake and no correlation with salt intake, urinary Na/K ratio may be useful as an index of DF intake.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
多くの糖尿病患者による糖尿病患者自己管理支援システムDialBetics(ダイアルベティックス)の長期的な利用継続のための最大の課題は、食事内容登録である。現状の選択登録(利用者が個々のメニューをリストから選択する)は利用者の負担が大きい。今回、食事全体の健康度を総合的に評価するシステムを開発した。今後は実用化に向けて、食事評価の精度の向上・効率化を行う予定である。 尿中ナトリウム/カリウム(Na/K)比は食物繊維摂取量の指標として有用である可能性が示唆された。今後はサンプル数を増やし、食物繊維摂取量と食塩摂取量について様々なパターンの食事摂取時の尿中Na/K比についても検討予定である。
|
Report
(5 results)
Research Products
(5 results)