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Practice of Dietary Evaluation and Nutritional Guidance Using Image Processing Technology for Diabetic Patient Self-Management Support System

Research Project

Project/Area Number 16K09163
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Medical and hospital managemen
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

Hayashi Aki  東京大学, 医学部附属病院, 特任研究員 (00381632)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 木村 滋子  東京大学, 医学部附属病院, 特任研究員 (50382437)
脇 嘉代  東京大学, 医学部附属病院, 准教授 (70505891)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords糖尿病 / 生活習慣 / ICT / 自己管理支援 / 食事画像 / 健康度推定 / 食事指導 / 医療情報学
Outline of Final Research Achievements

We devised a system that assesses the overall health of the diet, rather than assessing nutrients in the food category. The health rankings created from meal images using the newly devised system almost matched the rankings of registered dietitians.
Intake of dietary fiber (DF) is positively correlated with intake of potassium (K), and most of K is excreted in urine. Therefore, we focused on the urinary sodium potassium (Na/K) ratio and evaluated the usefulness of the urinary Na/K ratio as an index of DF intake. Since the urinary Na/K ratio showed a significant negative correlation with DF intake and no correlation with salt intake, urinary Na/K ratio may be useful as an index of DF intake.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

多くの糖尿病患者による糖尿病患者自己管理支援システムDialBetics(ダイアルベティックス)の長期的な利用継続のための最大の課題は、食事内容登録である。現状の選択登録(利用者が個々のメニューをリストから選択する)は利用者の負担が大きい。今回、食事全体の健康度を総合的に評価するシステムを開発した。今後は実用化に向けて、食事評価の精度の向上・効率化を行う予定である。
尿中ナトリウム/カリウム(Na/K)比は食物繊維摂取量の指標として有用である可能性が示唆された。今後はサンプル数を増やし、食物繊維摂取量と食塩摂取量について様々なパターンの食事摂取時の尿中Na/K比についても検討予定である。

Report

(5 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2018 2017

All Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Presentation] Intuitively estimating the healthiness of meals from their images: image-based meal rating system to encourage self-management of diabetes.2018

    • Author(s)
      Kyoko Sudo, Kazuhiko Murasaki, Tetsuya Kinebuchi, Shigeko Kimura, Kayo Waki, Kazuhiko Ohe
    • Organizer
      CEA@IJCAI 2018
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 食物繊維摂取量の指標としての尿中ナトリウムカリウム比の有用性~秤量法による検討2018

    • Author(s)
      木村滋子、脇嘉代、児玉和代、山口聡子、藤生克仁、富澤修子、永友利津子、澁田朋未、高野暁乃、中島亮、豊岡継泰、門脇孝、大江和彦
    • Organizer
      第61回日本糖尿病学会年次学術集会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 食事画像を用いたカーボカウントシステム 1 型糖尿病患者のための糖質推定2018

    • Author(s)
      池田響、数藤恭子、木村滋子、脇 嘉代
    • Organizer
      電子情報通信学会画像工学研究会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 食事管理支援高度化のための画像による健康度自動認識システムの開発2017

    • Author(s)
      村崎和彦, 数藤恭子, 杵渕哲也, 脇嘉代, 木村滋子, 児玉和代, 大江和彦, 門脇孝
    • Organizer
      第60回日本糖尿病学会年次学術集会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 健康度推定装置、健康度推定方法及びプログラム2017

    • Inventor(s)
      脇嘉代,木村滋子,村崎和彦,数藤恭子,杵淵哲也
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人東京大学、日本電信電話(株)
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2017-077710
    • Filing Date
      2017
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2021-02-19  

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