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Study on biochemical and molecular mechanisms of flavor biosynthesis of peach fruits

Research Project

Project/Area Number 16K14847
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Horticultural science
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

SUGAYA Sumiko  筑波大学, 生命環境系, 教授 (90302372)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 瀬古澤 由彦  筑波大学, 生命環境系, 助教 (90361310)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsモモ / 香気 / 遺伝子発現 / 貯蔵 / ポストハーベスト / 果樹 / 低温保蔵 / 香気成分 / エチレン / 低温 / 園芸学
Outline of Final Research Achievements

Aroma is an important trait for peach fruits. Effects of storage temperature, cultivars and varieties, ripening stages and ethylene on the aroma compounds of the fruits and their regulatory mechanisms were investigated. Results indicated that lactones, terpenes, esters, benzaldehyde and b-ionone synthesis were inhibited and C6 alcohols and C6 aldehydes were increased under low temperature storage of peach fruits. It was suggested that these changes of aroma compounds were regulated under gene expression level, especially, linalool and C6 alcohols and C6 aldehydes would be regulated by both ripening, ethylene and low temperature.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究により、モモ果実の香気プロファイルが、成熟段階、保蔵温度、品種・系統、エチレンなどにより影響を受けることが明らかになり、香気生成経路において重要な段階が示された。モモ果実の香気成分の制御メカニズムについては日本の主要品種については、知見が少なく、保蔵条件や成熟段階など多くの要因について示したことは、果樹園芸学上重要な知見であると考えられる。また、モモ生産は、世界的にも重要であり、その香気はモモ果実の品質として食品業界においても重要である。
以上より、本研究で得られた知見は、果樹栽培を行う生産者や流通業においても意義のある成果であると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2018 2017

All Presentation (2 results)

  • [Presentation] 短期的な貯蔵における温度条件がモモ果実の香気生成に与える影響2018

    • Author(s)
      鈴木啓亮,八重垣英明,瀬古澤由彦,菅谷純子
    • Organizer
      平成30年度園芸学会秋季大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 異なる品種・熟度におけるモモ果実の発散・内生香気について2017

    • Author(s)
      藤田紗織,八重垣英明,瀬古澤由彦,菅谷純子
    • Organizer
      園芸学会平成29年度秋季大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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