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The new detection system of comprehensive food compounds using metabolomics and the functional evaluation of these compounds

Research Project

Project/Area Number 16K14927
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

Kawada Teruo  京都大学, 農学研究科, 教授 (10177701)

Research Collaborator GOTO Tsuyoshi  
TAKAHASHI Haruya  
MOHRI Shinsuke  
ARA Takeshi  
NOMURA Wataru  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords食品機能 / メタボローム解析 / 食品 / メタボロミクス / 機機能性食品成分 / 健康寿命 / 食品代謝機能学 / 食品科学 / 栄養生化学 / 分析化学
Outline of Final Research Achievements

In this study, we demonstrated that many compounds which contribute health function detected from tomato. Our data suggested that the part of these compounds reaches biotissue. We also identified the fatty acid derivative as health functional compound and our data suggested that this compound reached biotissue.
Furthermore, we produced adipose tissue specific PPAR alfa, which is very important to affect functional food compounds, activation mice and analyzed metabolites in mice using metabolomics. We showed that activation of PPAR alfa in adipose tissue induced strongly metabolic change and improved glucose metabolism disorder.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究を通して、食品には多様な有用成分が存在し、その一部は標的組織に到達して機能を発揮する可能性があることを見出した。食品が有する健康機能性については、ごく一部の成分のみが取り上げられ、当該成分のみで健康機能性について語られることが多く見られるのが現状である。しかし、本研究によって、実際には食品の有する健康機能性には多様な成分が関与していることが示唆され、食品機能性を考察する上で重要な知見を得ることができた。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2019 2018 2017 2016 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (6 results) (of which Invited: 3 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Wide-range screening of anti-inflammatory compounds in tomato using LC-MS and elucidating the mechanism of their functions2018

    • Author(s)
      Mohri Shinsuke、Takahashi Haruya、Sakai Maiko、Takahashi Shingo、Waki Naoko、Aizawa Koichi、Suganuma Hiroyuki、Ara Takeshi、Matsumura Yasuki、Shibata Daisuke、Goto Tsuyoshi、Kawada Teruo
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: 13 Issue: 1 Pages: e0191203-e0191203

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0191203

    • NAID

      120006459972

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Over-expression of PPARα in obese mice adipose tissue improves insulin sensitivity2017

    • Author(s)
      Haruya Takahashi、Kohei Sanada、Hiroyuki Nagai、Yongjia Li、Yumeko Aoki、Takeshi Ara、Shigeto Seno、et.al
    • Journal Title

      Biochemical and Biophysical Research Communications

      Volume: 493 Issue: 1 Pages: 108-114

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2017.09.067

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Rice Koji Extract Enhances Lipid Metabolism through PPARα Activation in Mouse Liver2016

    • Author(s)
      Takahashi H, Chi H-Y, Mohri S, Kamakari K, Nakata K, Ochijo N, Nakata R, Inoue H, Goto T, Kawada T.
    • Journal Title

      J Agric Food Chem.

      Volume: 64 Issue: 46 Pages: 8848-8856

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.6b03516

    • Related Report
      2016 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] 脂肪組織機能を制御する食品由来成分に関する研究2019

    • Author(s)
      後藤 剛、高橋 春弥、野村 亘、Jheng Huei-Fen、荒 武、河田 照雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] PPARα活性化時の脂肪組織エネルギー代謝調節2019

    • Author(s)
      後藤 剛、高橋 春弥、野村 亘、Jheng Huei-Fen、河田 照雄
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食品成分による褐色脂肪組織機能調節とそのメカニズムの解析2018

    • Author(s)
      後藤 剛、高橋 春弥、高橋 信之、河田 照雄
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 脂肪細胞特異的PPARα高発現マウスの糖代謝異常改善とメタボローム解析2017

    • Author(s)
      高橋春弥、眞田 康平、永井 宏幸、青木 ゆめこ、伊藤 哲郎、瀬尾 茂人、松田 秀雄、河田 照雄、後藤 剛
    • Organizer
      第38回日本肥満学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 麹抽出物の脂質代謝改善作用に関する研究2017

    • Author(s)
      高橋春弥、Hsin-Yi Chi、毛利晋輔、鎌苅浩介、中田啓司、一條範好、中田理恵子、井上裕康、後藤剛、河田照雄
    • Organizer
      日本農芸化学京都大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 麹中に含まれるPPaRα活性化成分の探索及び機能解析2016

    • Author(s)
      高橋春弥、Hsin-Yi Chi、毛利晋輔、鎌苅浩介、中田啓司、一條範好、中田理恵子、井上裕康、後藤剛、河田照雄
    • Organizer
      日本食品分析学会東京大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Remarks] 京都大学大学院農学研究科 食品生物科学専攻 食品分子機能学分野

    • URL

      http://www.foodfunc.kais.kyoto-u.ac.jp/index.html

    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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