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Effects of soybean whey-derived dehydrin on improvement of the physical properties of foods

Research Project

Project/Area Number 16K16266
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionTokyo University of Agriculture

Principal Investigator

Kazami Machiko  東京農業大学, 応用生物科学部, 助手 (60761046)

Project Period (FY) 2016-04-01 – 2018-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2017)
Budget Amount *help
¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords未利用資源 / 大豆 / デハイドリン / 物性改善効果 / 物性改善 / 凍結変性防止効果 / 賦活化 / 耐熱性 / 食品 / タンパク質
Outline of Final Research Achievements

This study aimed to clarify the mechanism by which soybean whey improves the physical properties of protein-rich foods. In particular, we focused on dehydrin, a protein that is known to be expressed following drought and/or chilling stress. As a result, two kinds of dehydrin (26 and 31 kDa in size, respectively) were found in soybean whey. Interestingly, the 31 kDa dehydrin had higher thermostability than its 26 kDa counterpart. Furthermore, the 31 kDa dehydrin protected protein-rich foods against denaturation by freezing. In addition, we found that the 31 kDa dehydrin had an activating effect on other proteins.

Report

(3 results)
  • 2017 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2018 2017 2016

All Presentation (7 results)

  • [Presentation] タンパク質系食品の冷凍変性防止に対する大豆デハイドリンの効果2018

    • Author(s)
      平田芳信、風見真千子、野口治子、高野克己
    • Organizer
      日本食品科学工学会 平成30年度関東支部大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 大豆由来デハイドリンが加熱卵白ゲルの凍結に及ぼす影響の検証2018

    • Author(s)
      平田芳信、風見真千子、野口治子、高野克己
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会 第67回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 大豆由来デハイドリンによる酵素タンパク質の冷凍解凍による活性への影響の確認2018

    • Author(s)
      平田芳信、風見真千子、野口治子、岡大貴、高野克己
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第65回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 大豆ホエーによるタンパク質系食品への物性改良効果2017

    • Author(s)
      三井悠河、風見真千子、野口治子、髙野克己
    • Organizer
      日本食品科学工学会 平成29年度関東支部大会
    • Place of Presentation
      山梨学院大学(山梨県・甲府市)
    • Year and Date
      2017-03-04
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 大豆デハイドリン精製工程における加熱処理の影響2017

    • Author(s)
      三井悠河、風見真千子、野口治子、高野克己
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会 第66回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 大豆デハイドリンの精製と凍結障害保護効果に対する加熱処理の影響2017

    • Author(s)
      風見真千子、野口治子、高野克己
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第64回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品加工利用を視点とした大豆ホエー内在酵素の活性評価2016

    • Author(s)
      風見真千子、野口治子、髙野克己
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県・名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2019-03-29  

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