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Development of Direct Measurement Device of Food Consistency in the Mouth and the Application for Food for the Elderly

Research Project

Project/Area Number 17300242
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNational Agricultural Research Organization (2006-2008)
National Food Research Institute (2005)

Principal Investigator

KOHYAMA Kaoru  National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所食品機能研究領域, ユニット長 (00353938)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) HAYAKAWA Fumiyo  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (00282905)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) YASUOKA Toshikazu  株式会社日立製作所多賀総合病院, 医務局, 副院長
Project Period (FY) 2005 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥14,590,000 (Direct Cost: ¥12,700,000、Indirect Cost: ¥1,890,000)
Fiscal Year 2008: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2006: ¥3,000,000 (Direct Cost: ¥3,000,000)
Fiscal Year 2005: ¥3,400,000 (Direct Cost: ¥3,400,000)
Keywords食品 / 医療・福祉 / リハビリテーション / 農林水産物 / 咀嚼 / サイコレオロジー / 介護食 / 嚥下
Research Abstract

高齢社会においてニーズが高まっている物性を調整した食品の開発に資するため、食品を実際に咀嚼する条件で、口腔内にかかる圧力を直接計測することにより、口腔感覚を簡便かつ正確に評価する手法開発を目標とした。口腔感覚粘度を測定する簡易なデバイスを設計し、口腔内で検出された力学的性質の食品による差異や健常者と摂食機能障害者との差異を解析することができた。

Report

(5 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • 2005 Annual Research Report
  • Research Products

    (60 results)

All 2009 2008 2007 2006 2005

All Journal Article (41 results) (of which Peer Reviewed: 27 results) Presentation (12 results) Book (7 results)

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      2006-09-09
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      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 擬音語・擬態語を用いた食品のレオロジーと感性に関する研究2005

    • Author(s)
      池田岳郎、早川文代、神山かおる
    • Organizer
      第53回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      豊橋技術科学大学
    • Year and Date
      2005-11-26
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 高齢者が咀嚼しやすい食品のテクスチャー2005

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      第16回日本咀嚼学会学術大会
    • Place of Presentation
      松本市中央公民館
    • Year and Date
      2005-09-23
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 食感の客観的評価と口腔内感覚との関係2005

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第52回大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2005-08-30
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Book] 食物テクスチャーに対する高齢者の嗜好性、高齢者食の設計、そしゃく計測(計3項目)、食品技術総合事典(食品総合研究所編)2008

    • Author(s)
      神山かおる
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Book] ヒトの歯による咀嚼、レオロジーデータハンドブック(日本レオロジー学会編)2006

    • Author(s)
      神山かおる
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Book] 食品の種類によって噛む力はどの程度変わるのですか? 咀嚼の本-噛んで食べることの大切さ-(日本咀嚼学会編)2006

    • Author(s)
      神山かおる
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Book] 食品の種類によって噛む力はどの程度変るのですか? 『咀嚼の本-噛んで食べることの大切さ-』(日本咀嚼学会編)2006

    • Author(s)
      神山かおる
    • Publisher
      口腔保健協会
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      2006 Annual Research Report
  • [Book] テクスチャー測定法、食感官能評価と用語、多点センサーによるテクスチャー評価技術 食感創造ハンドブック(西成勝好、大越ひろ、神山かおる、山本隆編)2005

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Book] 『レオロジーデータハンドブック』ヒトの歯による咀嚼(日本レオロジー学会編)2005

    • Author(s)
      神山かおる(分担執筆)
    • Total Pages
      546
    • Publisher
      丸善
    • Related Report
      2005 Annual Research Report
  • [Book] 『食感創造ハンドブック』テクスチャー測定法、食感官能評価と用語、多点センサーによるテクスチャー評価技術(西成勝好, 大越ひろ, 神山かおる, 山本隆編)2005

    • Author(s)
      早川文代, 神山かおる(分担執筆)
    • Total Pages
      454
    • Publisher
      サイエンスフォーラム
    • Related Report
      2005 Annual Research Report

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Published: 2005-04-01   Modified: 2016-04-21  

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