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重症身障害者施設入所者の乳酸菌による免疫賦活効果およびQOL向上に関する検討

Research Project

Project/Area Number 17700581
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionResearch Institute for Production Development

Principal Investigator

森 真理  (財)生産開発科学研究所, 予防栄養医学研究室, 研究員 (70399343)

Project Period (FY) 2005 – 2006
Project Status Completed (Fiscal Year 2006)
Budget Amount *help
¥3,500,000 (Direct Cost: ¥3,500,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Fiscal Year 2005: ¥2,500,000 (Direct Cost: ¥2,500,000)
Keywords栄養改善 / 腸内環境改善 / 免疫賦活効果 / クレモリス乳酸球菌 / 排便状態 / 女子大生 / インフルエンザ抗体価
Research Abstract

昨年の我々の報告では、感染症等にかかり易い小児、特に重症心身障害者施設入所者ではカスピ海ヨーグルト(クレモリス乳酸球菌<LCFC>)の摂取により、栄養改善効果やインフルエンザワクチンの抗体価並びに免疫賦活効果を確認した。その他、元気に活躍しているお年よりの集団で同検討を行ったところ、免疫能と関係が深い好中球貪食能でカスピ海ヨーグルト群の有意の増加を認めるなど、ヨーグルト摂取と免疫能には関係があると考えられた。そこで食の乱れから慢性的な野菜不足や極端なダイエットなどで便秘気味な女性が増加傾向にあり、腸内環境が良好でないことが推測され、充分な栄養素を体に取り込みにくい状態が考えられる若い世代で検討を行った。充分な説明に対して同意の得られたS大学在学中の学生77名を対象にカスピ海ヨーグルト200gを毎日摂取してもらった。摂取前後には空腹時採血を含む健康診断、摂取中3回の採便回収と毎日、食事日誌と採便記録を付けてもらった。血液データの所見に特に問題はなく、8週間後の健診でも特に変化はなかった。免疫賦活効果に関わる貪食能もプラセボとの差はみられなかった。採便調査や日誌から「記入漏れ」や、「摂取率70%以下」の者を対象外とした30名(試験群15、プラセボ群15)の検討では、排便日数、排便回数では改善傾向がみられ、排便量で摂取前と比較し有意(p<0.01)な改善がみられた。さらに、便秘傾向者18名(試験群8名、プラセボ群10名)では、同じく排便日数、排便回数では改善傾向がみられ、排便量で摂取前と比較し有意な改善、プラセボ群と比較し3-4週目と7-8週目で有意(p<0.05)の群間差を認めた。回収した便の状態を示すPHではプラセボ群で有意(p<0.05)の悪化を確認し、アンモニア量では試験群の状態が良くプラセボ群と比較し有意なの群間差(p<0.05)を認めた。

Report

(2 results)
  • 2006 Annual Research Report
  • 2005 Annual Research Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2007 2006 2005

All Journal Article (7 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Effects of Caspian Sea Yogurt (Fermented Milk with Lactococcus Lactis subsp. Cremoris FC) on the Health of Japanese People-Lessons from Traditional Western Food Culture2007

    • Author(s)
      Mori M, et al.
    • Journal Title

      Proceedings of the International Symposium : Food Culture : Development and Education- Building Food Culture and Education for Longevity- 20 years CARDIAC Study Symposium Supported by UNESCO (In press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Australian Aboriginals with Highest Risks and a New Attempt for Their Nutritional Improvement2007

    • Author(s)
      Mori M, et al.
    • Journal Title

      Proceedings of the International Symposium : Food Culture : Development and Education- Building Food Culture and Education for Longevity- 20 years CARDIAC Study Symposium Supported by UNESCO (In press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Calcium Tablets Reduce Osteoporosis Risk Factors and Increase Insuline-like-grouth-Factor-1 in High School Girls - A Randomized Double-blind Placebo-Controlled Traial-2007

    • Author(s)
      Mori M, et al.
    • Journal Title

      Clinical & Experimental Pharmacology & Physiology (In press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Popular home-made fermented milk improves nutritional and immunological responses against influenza vaccination in handicapped Japanese2006

    • Author(s)
      Mori M, et al.
    • Journal Title

      Public Health Nutrition Vol.9,No.7(A)

      Pages: 227-227

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] ヘルシーランチによる生活習慣病のリスク軽減効果2006

    • Author(s)
      森 真理
    • Journal Title

      食品工業12,光琳 vol.49,No.23

      Pages: 40-40

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] 大豆イソフラボンと循環器疾患、蕎麦と血圧2006

    • Author(s)
      森 真理 ほか2名
    • Journal Title

      血圧 13・2

      Pages: 31-34

    • Related Report
      2005 Annual Research Report
  • [Journal Article] 大豆イソフラボン2005

    • Author(s)
      森 真理 ほか2名
    • Journal Title

      成人病と生活習慣病 35・9

      Pages: 1020-1021

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  • [Book] 食品機能素材の研究III2005

    • Author(s)
      森 真理 ほか3名
    • Publisher
      シーエムシー出版
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    • Author(s)
      森 真理 ほか2名
    • Publisher
      シーエムシー出版
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      2005 Annual Research Report

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Published: 2005-04-01   Modified: 2016-04-21  

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