Authenticity of premium honeys by multi-component analysis to prevent food disguise
Project/Area Number |
17H01960
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | University of Hyogo |
Principal Investigator |
Kato Yoji 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (30305693)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
石坂 朱里 兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教 (30724463)
生城 真一 富山県立大学, 工学部, 教授 (50244679)
中村 宜督 岡山大学, 環境生命科学研究科, 教授 (60324381)
中村 俊之 岡山大学, 環境生命科学研究科, 助教 (90706988)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥18,330,000 (Direct Cost: ¥14,100,000、Indirect Cost: ¥4,230,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2018: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2017: ¥11,310,000 (Direct Cost: ¥8,700,000、Indirect Cost: ¥2,610,000)
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Keywords | 蜂蜜 / 花蜜 / 成分分析 / 認証 / 生体利用性 / 機能性 / 加熱処理 / 加熱 / 成分認証 / 代謝 / ハチミツ / 偽装防止 / 認証評価 / 品質保証 |
Outline of Final Research Achievements |
We ivestigate the contents of 70 honey samples from domestic and foregin coutries using liquid chromatography-precise mass spectometry to apply the possible authentication of origin of the honey. When the changes in contents by heating were analyzed by chemical and immunochemical approaches, we have found two unstable chemicals; One chemical is vapoured and the other is decreased by amino-carbonyl reaction. In culture cells, hydrophobic chemicals are incorporated and then metabolized to water-soluble (hydrophilic) metabolites by intracellular esterase and so on. The hydrophilic metabolite is accumulated in a cell for a while. The accumulation may induce some functionality in the cell.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、精密質量分析器を用い、蜂蜜にわずかに含まれる植物由来の成分を調べて比較した。更にサンプル数を増やすことで、将来的な花蜜の由来や割合を明らかにできる認証システムの構築につながる。蜂蜜の加熱にともなう成分変化を調べたところ、機能性や認証への利用に期待したい成分が大きく減少すること、及び、その減少の仕組みを明らかにした。今後の損失を抑える保存法・製法の開発につながる。また、体内での機能性発現を模したモデル実験により、食品分野ではこれまでにほとんど着目されてこなかったカルボキシルエステラーゼ作用による代謝物の生成及びその変換による機能性発現の可能性を示唆することが出来た。
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Report
(4 results)
Research Products
(14 results)