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Regional Comparative Study on Rural Industrialization by Brewing Industry and Formation of Japanese Food Culture

Research Project

Project/Area Number 17H02553
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Economic history
Research InstitutionKeio University

Principal Investigator

Ioku Shigehiko  慶應義塾大学, 文学部(三田), 教授 (60184371)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 橋口 勝利  慶應義塾大学, 経済学部(三田), 教授 (00454596)
谷本 雅之  東京大学, 大学院経済学研究科(経済学部), 教授 (10197535)
落合 功  青山学院大学, 経済学部, 教授 (10309619)
三科 仁伸  下関市立大学, 経済学部, 准教授 (10825152)
中西 聡  慶應義塾大学, 経済学部(三田), 教授 (20251457)
市川 大祐  北海学園大学, 経済学部, 教授 (20364226)
花井 俊介  早稲田大学, 商学学術院, 教授 (70212149)
青木 隆浩  国立歴史民俗博物館, 大学共同利用機関等の部局等, 准教授 (70353373)
前田 廉孝  慶應義塾大学, 文学部(三田), 准教授 (90708398)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥15,990,000 (Direct Cost: ¥12,300,000、Indirect Cost: ¥3,690,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2019: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2017: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Keywords醸造業 / 農村工業 / 和食文化 / 地域比較 / 和食 / 醤油醸造業 / 酒造業 / 地域経済 / 資産家 / 東海 / 関東 / 東北 / 北海道 / 在来産業 / 近世 / 近代 / 経済史 / 日本史
Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated and researched soy sauce brewers and sake brewers in various parts of Japan, and considered the regional basis of their development and the impact on the local food culture.
In the soy sauce brewing industry, we conducted surveys and research at the Nosaka family in Noheji, the Yamasa Shoyu Co., Ltd. in Choshi, and the Takanashi family in Noda (one of the origins of Kikkoman), the Oguri family in Handa, the Kataguchi family in Imizu, the Kikuchi family in Nakatsu, and in the sake brewing industry, we researched the relationship with regional development in Nada, Higashihiroshima, Shimonoseki, and Kurume, and obtained many results. And we also conducted a historical research on the restaurant Suehiro in Handa.
Overall, we were able to clarify the high degree of contribution of the brewing industry to the process of modernization of Japan and the magnitude of its impact on the local food culture.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本の近代化過程においては、在来産業と近代産業の両方が経済発展を推し進めたとされるが、本研究では特に、近代以前から発展を継続した在来産業、特にその中心となった酒造業、醤油醸造業など醸造業の貢献をクローズアップすることができた。
また、これまでの醤油醸造業史研究では関東、近畿など限られた地域を対象としていたが、本研究では東北、北陸、九州など、従来研究未開拓もしくは研究の乏しかった地域も含めて広く各地の業者を取り上げ、その地域的基盤や各地の食文化との関連を考察したことにも意義がある。さらに特に酒造業について、それを通しての今後の地域振興をも視野に入れたことは、本研究の社会的意義に繋がっている。

Report

(5 results)
  • 2022 Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (74 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

All Journal Article (28 results) (of which Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 1 results) Presentation (41 results) (of which Int'l Joint Research: 6 results,  Invited: 3 results) Book (5 results)

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      竹原郷土文化研究会
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      2018 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 砂糖国産化と国益思想2017

    • Author(s)
      落合功
    • Organizer
      第五回日本学ハイエンドフォーラム東アジアの視点から見る中日経済の合作と展望国際シンポジウム
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      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 書評 二宮麻里『酒類流通システムのダイナミズム』(有斐閣,2016年)について2017

    • Author(s)
      青木隆浩
    • Organizer
      経営史学会西日本部会9月例会
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Financial arrangements of small and medium enterprises and regional capital market in prewar Japan2017

    • Author(s)
      Kiyotaka Maeda
    • Organizer
      The 3rd International Conference on Economic History
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      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Market integration in the prewar Japanese rice markets2017

    • Author(s)
      Mikio Ito, Kiyotaka Maeda, and Akihiko Noda
    • Organizer
      The 3rd International Conference on Economic History
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 明治・大正期における植民地産品需給とその政策的課題:塩専売制度下食塩市場を事例に2017

    • Author(s)
      前田廉孝
    • Organizer
      政治経済学・経済史学会2017年度秋季学術大会
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      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Market efficiency and price stabilization policy in interwar Osaka-Dojima Rice Exchange2017

    • Author(s)
      Mikio Ito, Kiyotaka Maeda, and Akihiko Noda
    • Organizer
      Western Economic Association International 92nd Annual Conference
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      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 戦間期大阪堂島米穀取引所における先物市場の価格形成と米穀政策2017

    • Author(s)
      前田廉孝・野田顕彦・伊藤幹夫
    • Organizer
      社会経済史学会第86回全国大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] Historical documents on rice futures trading in interwar Japan2017

    • Author(s)
      Kiyotaka Maeda
    • Organizer
      The Association Japanology in East Asia Spring Meeting in 2017
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    • Int'l Joint Research
  • [Book] 塩と帝国:近代日本の市場・専売・植民地2022

    • Author(s)
      前田廉孝
    • Total Pages
      474
    • Publisher
      名古屋大学出版会
    • ISBN
      9784815810559
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      2020 Annual Research Report
  • [Book] 郷土史大系 生産・流通(上)2020

    • Author(s)
      阿部猛・落合功・谷本雅之・浅井良夫編
    • Total Pages
      464
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254535730
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  • [Book] 郷土史大系 生産・流通 (下)2020

    • Author(s)
      阿部猛 ・ 落合功 ・ 谷本雅之 ・ 浅井良夫ほか
    • Total Pages
      432
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254535747
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  • [Book] 国分三百年史史料2020

    • Author(s)
      谷本雅之ほか
    • Total Pages
      301
    • Publisher
      日本経営史研究所
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  • [Book] 近代日本の消費と生活世界2018

    • Author(s)
      中西聡・二谷智子
    • Total Pages
      424
    • Publisher
      吉川弘文館
    • ISBN
      9784642038799
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Published: 2017-04-28   Modified: 2024-01-30  

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