Study on taste disorders and its treatment strategies: A comparative study between Japan and Thailand
Project/Area Number |
17H04673
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 海外学術 |
Research Field |
Social dentistry
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Research Institution | Tohoku University |
Principal Investigator |
SHOJI NORIAKI 東北大学, 歯学研究科, 講師 (70250800)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐藤 しづ子 東北大学, 歯学研究科, 助教 (60225274)
西岡 貴志 東北大学, 歯学研究科, 助教 (50641875)
古内 壽 東北大学, 歯学研究科, 助教 (50209160)
駒井 三千夫 東北大学, 農学研究科, 名誉教授 (80143022)
上園 保仁 国立研究開発法人国立がん研究センター, 研究所, 分野長 (20213340)
笹野 高嗣 東北大学, 歯学研究科, 教授 (10125560)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥12,740,000 (Direct Cost: ¥9,800,000、Indirect Cost: ¥2,940,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2017: ¥5,850,000 (Direct Cost: ¥4,500,000、Indirect Cost: ¥1,350,000)
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Keywords | 味覚障害 / タイ / 味覚ー唾液反射 / うま味 / 酸味 / 口腔乾燥 / 唾液 / 味覚閾値 / ドライマウス / 口腔乾燥症 / ガン治療 / タイ-日本 / 高齢者 |
Outline of Final Research Achievements |
Decreased salivary secretion is one of the main causes of taste disorder. It has been reported that improving salivary secretion function using umami stimulation may be a safe and reliable treatment for taste disorder. In the present study, we examined the relationship between the recognition threshold of umami and sour taste and the flow rate both of total and of minor saliva by gustatory-salivary reflex in Thai subjects with low sensitivity to umami in order to compare the data with those of Japanese subjects with high sensitivity to umami. The results suggested that umami stimulation was effective only for elders with hyposalivation, while acid stimulation was effective for all participants. These results suggest that acid stimulation is more effective than umami stimulation in taste disordered subjects with low sensitivity to umami threshold.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
我が国では、急速な高齢化を背景とした味覚障害患者の増加が社会問題となっている。味覚障害は単に味が判らないという症状ではなく、食欲低下による体重減少、さらに低栄養状態を惹起する全身の健康に深く関わる重要な疾患である。我々は既に、日本人において、うま味刺激が強い唾液分泌能を有することから、唾液分泌低下による味覚障害に対しうま味刺激が治療法の1つになる可能性を示唆した。本研究において、うま味に低感受性を示すタイ人では、うま味刺激が唾液分泌低下のある年長者にのみ有効であるのに対し、酸刺激はすべての参加者に有効であった。唾液分泌低下による味覚障害に対し酸刺激が有効であるという新たな知見が得られた。
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Report
(4 results)
Research Products
(11 results)
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[Book] 口腔内科学2020
Author(s)
佐藤しづ子、庄司憲明、笹野高嗣
Total Pages
6
Publisher
永末書店
ISBN
9784816013720
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