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Study on taste disorders and its treatment strategies: A comparative study between Japan and Thailand

Research Project

Project/Area Number 17H04673
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section海外学術
Research Field Social dentistry
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

SHOJI NORIAKI  東北大学, 歯学研究科, 講師 (70250800)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 佐藤 しづ子  東北大学, 歯学研究科, 助教 (60225274)
西岡 貴志  東北大学, 歯学研究科, 助教 (50641875)
古内 壽  東北大学, 歯学研究科, 助教 (50209160)
駒井 三千夫  東北大学, 農学研究科, 名誉教授 (80143022)
上園 保仁  国立研究開発法人国立がん研究センター, 研究所, 分野長 (20213340)
笹野 高嗣  東北大学, 歯学研究科, 教授 (10125560)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥12,740,000 (Direct Cost: ¥9,800,000、Indirect Cost: ¥2,940,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2017: ¥5,850,000 (Direct Cost: ¥4,500,000、Indirect Cost: ¥1,350,000)
Keywords味覚障害 / タイ / 味覚ー唾液反射 / うま味 / 酸味 / 口腔乾燥 / 唾液 / 味覚閾値 / ドライマウス / 口腔乾燥症 / ガン治療 / タイ-日本 / 高齢者
Outline of Final Research Achievements

Decreased salivary secretion is one of the main causes of taste disorder. It has been reported that improving salivary secretion function using umami stimulation may be a safe and reliable treatment for taste disorder. In the present study, we examined the relationship between the recognition threshold of umami and sour taste and the flow rate both of total and of minor saliva by gustatory-salivary reflex in Thai subjects with low sensitivity to umami in order to compare the data with those of Japanese subjects with high sensitivity to umami. The results suggested that umami stimulation was effective only for elders with hyposalivation, while acid stimulation was effective for all participants. These results suggest that acid stimulation is more effective than umami stimulation in taste disordered subjects with low sensitivity to umami threshold.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

我が国では、急速な高齢化を背景とした味覚障害患者の増加が社会問題となっている。味覚障害は単に味が判らないという症状ではなく、食欲低下による体重減少、さらに低栄養状態を惹起する全身の健康に深く関わる重要な疾患である。我々は既に、日本人において、うま味刺激が強い唾液分泌能を有することから、唾液分泌低下による味覚障害に対しうま味刺激が治療法の1つになる可能性を示唆した。本研究において、うま味に低感受性を示すタイ人では、うま味刺激が唾液分泌低下のある年長者にのみ有効であるのに対し、酸刺激はすべての参加者に有効であった。唾液分泌低下による味覚障害に対し酸刺激が有効であるという新たな知見が得られた。

Report

(4 results)
  • 2020 Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2021 2020 2019 2017

All Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (2 results)

  • [Presentation] 新型コロナウイルス感染症ストレスによる味覚障害2020

    • Author(s)
      佐藤しづ子、庄司憲明
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 東北メディカル・メガバンクのリファレンスパネルを利用した苦味受容体の遺伝子多型とアルコール飲料嗜好性の解析2020

    • Author(s)
      八巻美智子、齋藤弘貴、三森隆弘、小野彰、鈴木洋一、長崎正朗、鈴木吉也、佐藤しづ子、庄司憲明、磯野邦夫、後藤知子、白川仁、駒井三千夫
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] Relationship between zinc deficiency and oral diseases2019

    • Author(s)
      Shizuko Satoh-Kuriwada, Noriaki Shoji
    • Organizer
      6th International Society for Zinc Biology-2019
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 唾液中亜鉛結合タンパク質を用いた味覚障害のスクリーニング法―炭酸脱水酵素6型 抗体を用いたイムノクロマト試薬検査と味覚感受性―2019

    • Author(s)
      島崎伸子、山森徹雄、佐藤しづ子、庄司憲明、長谷川雄大、白川仁、後藤知子、田崎智子、川村憲一、近藤尚知
    • Organizer
      日本味と匂学会第53回大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] ヒト炭酸脱水酵素の遺伝子多型が味覚に与える影響2019

    • Author(s)
      長谷川雄大、鈴木綾、島崎伸子、佐藤しづ子、庄司憲明、後藤知子、白川仁、駒井三千夫
    • Organizer
      日本味と匂学会第53回大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] ヒト炭酸脱水酵素VIの遺伝子多型と味覚の感受性に関する研究2019

    • Author(s)
      長谷川雄大、鈴木綾、島崎伸子、佐藤しづ子、庄司憲明、後藤知子、白川仁、駒井三千夫
    • Organizer
      第1回亜鉛栄養治療研究会 東北・北海道支部学術集会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 庄司憲明、傳田祐也、佐藤しづ子2019

    • Author(s)
      造血幹細胞移植に伴う味覚障害について
    • Organizer
      日本歯科放射線学会第24回臨床画像大会第12回「Oral Medicine and IVR 研究会」
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] がん薬物療法による味覚の変化について2017

    • Author(s)
      傳田祐也、庄司憲明、佐藤しづ子、笹野高嗣
    • Organizer
      第22回臨床画像大会 第10回Oral Medicine and IVR 研究会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] 世界が注目するumamiを活用した味覚障害・ドライマウス治療2017

    • Author(s)
      笹野高嗣
    • Organizer
      第47回日本口腔インプラント学会主催 市民公開講座
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Book] Journal of Clinical Rehabilitation2021

    • Author(s)
      笹野高嗣、庄司憲明
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      医歯薬出版
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Book] 口腔内科学2020

    • Author(s)
      佐藤しづ子、庄司憲明、笹野高嗣
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      永末書店
    • ISBN
      9784816013720
    • Related Report
      2019 Annual Research Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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