The association analysis among the biological effects of food ingredients, their physicochemical properties and kinetics, for the development of functional foods with high quality
Project/Area Number |
17H04724
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (A)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Osaka University |
Principal Investigator |
Nagano Kazuya 大阪大学, 薬学研究科, 准教授 (40548301)
|
Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
|
Budget Amount *help |
¥25,480,000 (Direct Cost: ¥19,600,000、Indirect Cost: ¥5,880,000)
Fiscal Year 2019: ¥8,190,000 (Direct Cost: ¥6,300,000、Indirect Cost: ¥1,890,000)
Fiscal Year 2018: ¥8,190,000 (Direct Cost: ¥6,300,000、Indirect Cost: ¥1,890,000)
Fiscal Year 2017: ¥9,100,000 (Direct Cost: ¥7,000,000、Indirect Cost: ¥2,100,000)
|
Keywords | 機能性食品 / 品質 / 非晶質クルクミン |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we evaluated the usefulness of the association analysis among the biological effects of food ingredients, their physicochemical properties and kinetics, for the development of functional foods with high quality. Amorphous curcumin developed by our original formulation as a model showed that the curcumin was highly distributed in various kinds of tissues (especially in the liver), compared to the commercial formulations. In the liver, amorphous curcumin lowered triglycerides by activating PPARα and enhancing β-oxidation.In conclusion, this study demonstrates that it is important to analyze biological responses based on the kinetics. In the future, we hope that many functional foods with high quality will be developed by utilizing this approach.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
特定保険用食品の市場は、制度設定以来、右肩あがりに拡大してきたものの、エコナ問題による安全性への懸念から、市場が20%まで落ち込み、しばらく横ばい傾向が続くこととなった。このように、日常、口にする食品の安全性への懸念は、大きな社会問題となることが多い。このような観点から、今後さらに機能性食品の活用が増すことが予想される本邦においては、品質の担保が必要不可欠である。そのため、本研究の成果は、クルクミンの生理活性の理解に加え、将来的に、高品質な機能性食品を開発するうえで考慮すべき指針を与えうる点で、社会的意義も大きい。
|
Report
(4 results)
Research Products
(13 results)
-
[Presentation] クルクミンの水溶性向上が抗酸化機能に与える影響評価2021
Author(s)
2.長野一也, 今川直樹, 前北 光, 木下圭剛, 中尾友洋, 坂田 慎, 西野雅之, 平田收正, 辻野博文, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
日本薬学会第141年会
Related Report
-
[Presentation] 新規高水溶性非晶質クルクミンの開発と抗酸化作用の解析2020
Author(s)
1.長野一也, 今川直樹, 前北 光, 木下圭剛, 中尾友洋, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 辻野博文, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
第26回日本食品化学学会
Related Report
-
[Presentation] 新規非晶質クルクミンによる中性脂肪低下作用とその機構の解析2019
Author(s)
前北 光, 長野一也, 今川直樹, 平井はるな, 武田真梨子, 中村倫子, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 橘 敬祐, 土井健史, 辻野博文, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
日本薬学会第139年会
Related Report
-
-
[Presentation] 高水溶性非晶質クルクミンの開発と水溶性向上機序の解析2018
Author(s)
長野一也, 武田真梨子, 吉田卓也, 平井はるな, 中村倫子, 前北 光, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
第24回日本食品化学学会
Related Report
-
[Presentation] 高品質な機能性食品の開発を目指した、非晶質クルクミン製剤の設計と水溶性・吸収性評価2018
Author(s)
長野一也, 武田真梨子, 吉田卓也, 平井はるな, 中村倫子, 前北 光, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
第65回日本食品科学工学会
Related Report
-
[Presentation] 高品質な機能性食品の開発を目指した非晶質クルクミンの動態学的評価2018
Author(s)
中村倫子, 長野一也, 武田真梨子, 平井はるな, 前北 光, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
日本薬学会第138年会
Related Report
-
[Presentation] 各種クルクミン製剤の活性比較による新規非晶質クルクミンの有用性評価2018
Author(s)
前北 光, 長野一也, 平井はるな, 武田真梨子, 中村倫子, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
日本薬学会第138年会
Related Report
-
[Presentation] 新規非晶質クルクミンの高水溶性機序の解明を目指した、分子間相互作用の解析2018
Author(s)
長野一也, 武田真梨子, 吉田卓也, 平井はるな, 中村倫子, 前北 光, 中尾友洋, 木下圭剛, 坂田 慎, 西野雅之, 原田和生, 平田收正, 東阪和馬, 堤 康央
Organizer
日本薬学会第138年会
Related Report
-
-
-
-