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Research on consumers' food demand for improving agricultural producers' welfare in Japan

Research Project

Project/Area Number 17H05035
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Agricultural science in management and economy
Research InstitutionMie University

Principal Investigator

Nakajima Toru  三重大学, 生物資源学研究科, 准教授 (60641553)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥7,800,000 (Direct Cost: ¥6,000,000、Indirect Cost: ¥1,800,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords消費者需要 / 食品マーケティング / 強い農業 / 農産物輸出 / 計量経済学 / マーケティング / 食品 / 計量経済分析 / 海外消費者 / 農業経済分析 / 農業経済学
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study is to analyze consumer demand for food products whose distribution volume is currently limited, but which are expected to have a large impact if the distribution volume increases in the future, due to changes in situations such as the trade environment. We elicited Japanese consumers' willingness to pay for foreign rices, organically grown rice, grapes and tomatoes with functional ingredients, and vegetables with certification systems. We also revealed overseas consumers' monetary evaluation for domestically produced foods, such as wagyu beef, green tea, and citrus fruits. Based on these analyses, we examined the impact of changes in the trade environment and consumer demand on Japan's food production, and derived implications for agricultural and food policies that should be promoted in order to realize "strong agriculture" in Japan.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

どのような食品に対し、どのような人がどれだけの金銭評価をするかを明らかにすることは、農産物や食品の生産者の収益性を改善し、より効率的な関連技術開発にとって有益である。本研究は、そうした消費者需要について、今後取り組みを強化することで大きな社会的インパクトが見込まれる食品を対象に分析した。その際、消費者の態度や行動をより適切に把握するデータ収集方法を採用し、より信頼性の高い手法で分析を行った。本研究結果を利用し、国内外の消費者需要を適切に把握して有効な販売戦略を立てることで、生産者の収益性が増大する可能性があり、これは我が国の「強い農業」の実現に資するものである。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2021 2020 2019 2018 2017

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] 観光政策が観光・消費行動に与える因果効果:三重県の観光政策「みえ食旅パスポート」を対象として2021

    • Author(s)
      中島亨・岩田祐成
    • Journal Title

      農業経済研究

      Volume: 92 Pages: 371-376

    • NAID

      130008057152

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 外国産米に対する支払意思額の推計:購買をともなう離散選択実験を用いて2021

    • Author(s)
      中島亨・安積慎哉
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: -

    • NAID

      130008002965

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      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ブドウの香りと機能性に対する支払意思額の推計2019

    • Author(s)
      中島亨・相賀正輝
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: 25 Pages: 199-204

    • NAID

      40021848657

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 学術分野横断的な食品の消費者需要研究の可能性2018

    • Author(s)
      中島亨
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2 Pages: 47-48

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Journal Article] イチゴの諸特性に対する支払意思額の推定:香気成分や試食・食料消費行動による消費者選好の変化2018

    • Author(s)
      中島亨・西村峻
    • Journal Title

      農業・食料経済研究

      Volume: 64 Pages: 39-46

    • NAID

      120006337781

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      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] GAP個別項目に対する支払意思額の推計2017

    • Author(s)
      小山智朗・中島亨
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: 24 Pages: 239-244

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  • [Presentation] オークション実験によるアテモヤの消費者需要分析2021

    • Author(s)
      中島亨・美濃部瑚依
    • Organizer
      日本農業経済学会
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      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 観光政策が観光・消費行動に与える因果効果:三重県の観光政策「みえ食旅パスポート」を対象として2020

    • Author(s)
      中島亨・岩田祐成
    • Organizer
      日本農業経済学会
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      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 外国産米に対する支払意思額の推計:試食および購買をともなう離散選択実験を用いて2020

    • Author(s)
      中島亨・安積慎哉
    • Organizer
      日本フードシステム学会
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      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 個別GAP認証取得等に対する支払意思額の推計2020

    • Author(s)
      中島亨・小山達也
    • Organizer
      日本農業経営学会
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  • [Presentation] Spatial econometric analysis on preventing rice yellow mottle virus in Tanzania2020

    • Author(s)
      Toru Nakajima, Nobuaki Oizumi, Chihiro Kurosawa, Naswiru Tibanyendela, Motonori Tomitaka, Keiko Natsuaki, Nobuhito Sekiya
    • Organizer
      Australasian Agricultural & Resource Economics Society
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      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ブドウの香りと機能性に対する支払意思額の推計2018

    • Author(s)
      中島亨・相賀正輝
    • Organizer
      日本フードシステム学会
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 支払いを伴う離散選択実験によるミニトマト新品種の支払意思額の推計2018

    • Author(s)
      中島亨・武内宏史朗
    • Organizer
      日本農業経営学会
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  • [Presentation] 食品需要の計量研究における近年の動向と新たな研究の可能性2018

    • Author(s)
      中島亨・佐藤赳・林田光平
    • Organizer
      日本フードシステム学会
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    • Invited
  • [Presentation] GAP個別項目に対する支払意思額の推計2017

    • Author(s)
      小山智朗・中島亨
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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