• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Development of sensitive analytical methods for chemical compounds related to quality of fish product and health condition of live fish

Research Project

Project/Area Number 17J01852
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section国内
Research Field Aquatic life science
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

石丸 真美  宮崎大学, 農学工学総合研究科, 特別研究員(DC1)

Project Period (FY) 2017-04-26 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥2,800,000 (Direct Cost: ¥2,800,000)
Fiscal Year 2018: ¥900,000 (Direct Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Keywords生体アミン類 / カラムスイッチング / 水産物の鮮度評価 / 飼育水 / 水産物の品質の変化 / 養殖コスト / 温泉水 / イソクラティック溶離 / 水産物の品質劣化
Outline of Annual Research Achievements

本年度は水産物の品質評価の観点から 1. カラムスイッチングHPLC法を用いた食品中の生体アミン類(BAs)の分析 ならびに 2. 温泉水飼育ウナギの化学的品質の評価 を行った。
1. カラムスイッチングHPLC法を用いた食品中のBAsの分析:昨年度に開発したBAsのカラムスイッチングHPLC法を用いて、青魚、赤身魚、白身魚の筋肉に含まれるBA含量の鮮度劣化に伴う変化と、納豆、チーズといった発酵食品に含まれるBAsの含量を分析した。本法は分析時間が長いスペルミンをカラムスイッチング法で排除し、その他のBAsを45分で分析することを可能とした。本法による分析結果から、魚肉のBAsは鮮度劣化に応じて顕著に増減することが示され、また魚種ごとに劣化に伴うBAsの生成速度が異なることが明らかとなった。一方で発酵食品からは魚肉に見られないトリプタミンが検出され、本法は多様な食品の品質評価に応用できることが示唆された。なお、昨年度に開発したBAsの分析法ならびに本年度に行った水産物や発酵食品のBAsの分析結果についてとりまとめた学術論文は、査読付き国際雑誌Food Analytical Methodsに受理された。
2. 温泉水飼育ウナギの化学的品質の評価:本研究では高水温で養殖されるウナギの飼育水として温泉水に着目し、温泉水の飼育水としての妥当性と温泉飼育ウナギの化学的品質の評価を行った。温泉水は井戸水との熱交換で適温まで冷却し、飼育水の温度維持にかかる光熱費を削減した。また温泉飼育ウナギは淡水飼育ウナギと比較して、体成長に大きな変化は見られない一方で肝重量ならびに肝重量指数が高く、栄養状態がよいことが示唆された。また化学的品質として、一般成分と脂溶性ビタミン含量、脂肪酸組成で差は見られなかった。本研究結果からウナギの飼育水として温泉水を用いることで、光熱費が削減できることが示唆された。

Research Progress Status

翌年度、交付申請を辞退するため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

翌年度、交付申請を辞退するため、記入しない。

Report

(2 results)
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Determination of Biogenic Amines in Fish Meat and Fermented Foods Using Column-Switching High-Performance Liquid Chromatography with Fluorescence Detection2018

    • Author(s)
      Ishimaru Mami、Muto Yuma、Nakayama Akari、Hatate Hideo、Tanaka Ryusuke
    • Journal Title

      Food Analytical Methods

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 166-175

    • DOI

      10.1007/s12161-018-1349-0

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of histidine-containing dipeptides in twelve marine organisms and four land animal meats by hydrophilic interaction liquid chromatography with ultraviolet detection2018

    • Author(s)
      Mori Akihiro、Hikihara Risako、Ishimaru Mami、Hatate Hideo、Tanaka Ryusuke
    • Journal Title

      Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies

      Volume: 41 Issue: 13-14 Pages: 849-854

    • DOI

      10.1080/10826076.2018.1526803

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Analysis of Functional Components and Radical Scavenging Activity of 21 Algae Species Collected from the Japanese Coast2018

    • Author(s)
      Meiko Ito, Kaisei Koba, Risako Hikihara, Mami Ishimaru, Toshiyuki Shibata, Hideo Hatate, Ryusuke Tanaka
    • Journal Title

      Food chemistry

      Volume: 255(30) Pages: 147-156

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2018.02.070

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of seawater reared on the nutritional composition and antioxidant activity of edible muscle in smoltified-landlocked masu salmon (Oncorhynchus masou masou)2018

    • Author(s)
      Tanaka Ryusuke, Uchida Katsuhisa, Ishimaru Mami, Ito Meiko, Matsumoto Naoto, Taoka Yousuke, Hatate Hideo
    • Journal Title

      Journal of Food Measurement and Characterization

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 200-208

    • DOI

      10.1007/s11694-017-9631-1

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] High-performance liquid chromatography with fluorescence detection for simultaneous analysis of phytosterols (stigmasterol, β-sitosterol, campesterol, ergosterol, and fucosterol) and cholesterol in plant foods2017

    • Author(s)
      Ito Meiko, Ishimaru Mami, Shibata Toshiyuki, Hatate Hideo, Tanaka Ryusuke
    • Journal Title

      Food Analytical Methods

      Volume: 10 Issue: 8 Pages: 2692-2699

    • DOI

      10.1007/s12161-017-0841-2

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Evaluation of Physiologically Active Amine Contents in Fish Meats with Different Freshness Levels by Column-Switching High-Performance Liquid Chromatography2019

    • Author(s)
      Mami Ishimaru, Yuma Muto, Akari Nakayama, Hideo Hatate, Ryusuke Tanaka
    • Organizer
      Analyticon-2019
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] カラムスイッチング-蛍光HPLC法を用いた水産物と発酵食品中の生体アミン類の一斉分析法の開発2018

    • Author(s)
      石丸真美、武藤優馬、中山安佳理、幡手英雄、田中竜介
    • Organizer
      平成30年度日本水産学会九州支部大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 水産物に含まれる機能性成分の迅速・高感度な分析方法の開発ならびにこれを利用した水産物の品質評価2017

    • Author(s)
      石丸真美
    • Organizer
      日本水産学会九州支部 水産・海洋研究 若手交流会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report

URL: 

Published: 2017-05-25   Modified: 2024-03-26  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi