• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Study of inactivation mechanism of heat-denatured lysozyme against norovirus

Research Project

Project/Area Number 17J05482
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section国内
Research Field Aquatic life science
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

高橋 迪子  東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 特別研究員(DC2)

Project Period (FY) 2017-04-26 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥2,100,000 (Direct Cost: ¥2,100,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,100,000 (Direct Cost: ¥1,100,000)
Keywordsノロウイルス / リゾチーム / 不活化 / 食品衛生 / A型肝炎ウイルス
Outline of Annual Research Achievements

平成30年度は、変性リゾチームによる不活化機構を3つの柱に分けて詳細に解析し、期待以上の進展が得られた。
1つ目の柱として、変性リゾチームがノロウイルスに対する不活化効果を強く発揮する条件を探索し、その理由として示唆されるデータを示した。
2つ目の柱として、サイトカイン発現解析により宿主細胞によるリゾチーム・ノロウイルス反応物の認識の有無を検証した。これにより、リゾチームによる不活化作用がノロウイルスの感染過程におけるどの段階で起きているのかを明らかにした。
3つ目の柱として、ペプチドの置換体を用いた不活化ドメインの探索を実施した。既報ではノロウイルスの代替ウイルスであるMurine norovirus strain 1(MNV-1)に対して不活化効果を示すリゾチームの部分配列を明らかにしている。本研究では、この部分配列に任意の置換を加えた際のMNV-1に対する不活化効果を検証した。さらに、当該配列の含まれない他の領域についても合わせて抗ウイルス効果の有無を検証した。
これらのアプローチにより得られた成果は、2018年11月に開催された日本食品衛生学会第114回学術講演会にて口頭発表し、優秀発表賞を受賞した。当該発表賞は、食品衛生学会学術講演会で発表された演題のうち、口頭発表から2題のみ選出されるものである。
リゾチームは卵白に由来する無味無臭のタンパク質であり、食品中においてもその効果を維持しながら食味に影響を与えないという利点がある。本研究により得られた成果は、変性リゾチームをノロウイルスの不活化製剤として利用拡大するにあたり有用な知見になると考えられる。現在、得られた成果を投稿論文として執筆段階にある。

Research Progress Status

平成30年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

平成30年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(2 results)
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2018

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Inactivating Effect of Heat-Denatured Lysozyme on Murine Norovirus in Bread Fillings2018

    • Author(s)
      Michiko Takahashi, Yuka Yasuda, Hajime Takahashi, Akira Takeuchi, Takashi Kuda, Bon Kimura
    • Journal Title

      Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi)

      Volume: 59 Issue: 2 Pages: 89-92

    • DOI

      10.3358/shokueishi.59.89

    • NAID

      130006725767

    • ISSN
      0015-6426, 1882-1006
    • Year and Date
      2018-04-25
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Heat-denatured lysozyme could be a novel disinfectant for reducing hepatitis A virus and murine norovirus on berry fruit2018

    • Author(s)
      Takahashi Michiko、Okakura Yumiko、Takahashi Hajime、Imamura Minami、Takeuchi Akira、Shidara Hiroyuki、Kuda Takashi、Kimura Bon
    • Journal Title

      International Journal of Food Microbiology

      Volume: 266 Pages: 104-108

    • DOI

      10.1016/j.ijfoodmicro.2017.11.017

    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 加熱変性リゾチームのノロウイルス不活化機構に関する基礎的研究2018

    • Author(s)
      高橋迪子、中條弥生、岡倉優美子、市川将弘、仲沢萌美、高橋肇、久田孝、木村凡
    • Organizer
      日本食品衛生学会第114回学術講演会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2017-05-25   Modified: 2024-03-26  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi