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Research on evaluation and tradition of traditional vegetables

Research Project

Project/Area Number 17K00815
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionShiga University

Principal Investigator

Kubo Kaori  滋賀大学, 教育学部, 教授 (10190836)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 森 太郎  滋賀大学, 教育学部, 准教授 (90725053)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Keywords伝統野菜 / 在来野菜 / 調理 / 栽培 / 栄養価 / 機能性 / 嗜好性 / 食育 / 学校教育 / 食文化 / 食品 / 食素材 / 伝承
Outline of Final Research Achievements

We examined the cultivation conditions of indigenous vegetables, including traditional vegetables that have supported the traditional Japanese diet, and studied the improvement of yield, the expansion of the cropping season, and the improvement of continuous cropping disorders. In addition, F1 varieties were cultivated at the same time and used as target crops, and their preference and antioxidant properties, one of their functionalities, were examined. As a result, it was found that there was no significant difference between F1 and indigenous crops in both raw and cooked state. We developed and implemented programs of living environment studies and integrated studies in elementary school using indigenous vegetables as learning materials. The programs were evaluated to be effective in raising elementary school children's awareness and fostering a sense of attachment to the community, a sense of accomplishment, and a sense of fulfillment.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本の伝統的な食事は、気候・風土に適した作物を生活や嗜好に合うように調理して食するために先人が知恵をはたらかせて作り上げたものであり、価値のある継承すべきものである。ところが現在、伝統的な食事が家庭や地域で伝承されにくい状況にある。本研究では、伝統的な食事を支える在来野菜に着目し、その栽培条件を検討して収穫の安定化を図るとともに、生、調理後の収穫物が同種のF1品種と嗜好性や機能性の一つである抗酸化性から大差ないことを明らかにした。さらに、開発した学校教育における在来野菜を学習材とする学習プログラムは、伝統文化の継承に有効であり、今後も学校現場での活用が期待される。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2020 2019 2018 2017

All Presentation (15 results)

  • [Presentation] 近江の伝統野菜「伊吹大根」および「山田ねずみ大根」の特性評価2020

    • Author(s)
      久保加織、島田佳奈、森太郎
    • Organizer
      日本家政学会第72回大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 滋賀県在来'杉谷とうがらし'に適した栽培条件の検討2020

    • Author(s)
      森太郎、山本さや香、田尾航大、岩山幸治、久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第62回全国大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 小学校生活科における表現方法を工夫した栽培学習プログラムの開発2020

    • Author(s)
      西島良、久保加織、森太郎
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第62回全国大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 生活科でのナスの一人一鉢栽培における生育・収量の品種間差異2020

    • Author(s)
      西島良、山田礼、久保加織、森太郎
    • Organizer
      日本産業技術教育学会37回近畿支部大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 滋賀県在来ナス‘杉谷なすび’,‘下田なす’, ‘高月丸なす’の教材としての特性評価2019

    • Author(s)
      森太郎、三宅晋平、岩永莉奈、粟津虹、久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第62回全国大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 総合的な学習の時間を核としたカリキュラム・マネジメントのモデル開発ー地域の伝統野菜の栽培「そだてタイム」を通してー2019

    • Author(s)
      森太郎、山田繁樹、山村薫、松永大樹、山本寛、山田礼、久保加織
    • Organizer
      第77回日本農業教育学会講演会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来‘杉谷なすび’および‘杉谷とうがらし’の接ぎ木栽培に適した台木品種の選定2019

    • Author(s)
      田尾航大、中原浩貴、松添直隆、久保加織、森太郎
    • Organizer
      園芸学会令和元年度(2019年度)秋季大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来「杉谷うり」の物理的特性2018

    • Author(s)
      久保加織、阿部有紀子、岩永莉奈、森太郎
    • Organizer
      日本家政学会第70回大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 多様なナス品種を活かした生活科学習教材の開発-ナス品種の特性と学校に適した栽培方法の科学的評価-2018

    • Author(s)
      山田礼、西嶋良、久保加織、森太郎
    • Organizer
      日本生活科・総合的学習教育学会第27回全国大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県の小学校における栽培活動状況と管理体制2018

    • Author(s)
      山田礼、久保加織、高橋幸宏、 森太郎
    • Organizer
      第76回日本農業教育学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県下の小学校における栽培活動と食育2018

    • Author(s)
      髙橋幸宏、森太郎、山田礼、久保加織
    • Organizer
      第76回日本農業教育学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来甘トウガラシ品種‘杉谷とうがらし’の呈味性および機能性2018

    • Author(s)
      山田繁樹、南山泰宏、中原浩貴、松添直隆、久保加織、森太郎
    • Organizer
      園芸学会平成30年度秋季大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来甘トウガラシ品種‘杉谷とうがらし’の香気成分2018

    • Author(s)
      田尾航大、山田繁樹、久保加織、森太郎
    • Organizer
      園芸学会平成30年度秋季大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県伝統野菜の継承に向けた特性評価2017

    • Author(s)
      東亜莉沙、森太郎、岡本藍、山下悟、上町達也、畑直樹、久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会平成29年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県伝統野菜’弥平とうがらし’の機能性2017

    • Author(s)
      東亜莉沙、森太郎、田中良樹、久保加織
    • Organizer
      日本家政学会第39回(通算95回)研究発表会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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