Project/Area Number |
17K00827
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Japan Women's University |
Principal Investigator |
FUJII Keiko 日本女子大学, 家政学部, 教授 (20186480)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
海老澤 元宏 独立行政法人国立病院機構(相模原病院臨床研究センター), アレルギー性疾患研究部, 部長 (30338876)
林 典子 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 准教授 (30775870)
藤井 智幸 東北大学, 農学研究科, 教授 (40228953)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | 雑穀 / パフ / アレルギー対応食品 / 破断特性 / 組織構造 / 水分収着 / ガラス転移 / 物性 / クリスプネスインデックス / テクスチャー / アマランサス / はと麦 / 物性制御 / 食品加工 |
Outline of Final Research Achievements |
The objective of this study was to elucidate the mechanical properties of puffed millets and establish a measurement method. Puffed millets were compared with brown rice, adlay, barley, and amaranth. To study the rupture properties, the millets were subjected at four different compression speeds. It was shown that a single compression, a plunger with a diameter of 40 mm, and a compression speed of 1.0 mm/s were suitable conditions for effectively measuring the mechanical properties of puffed millets. The water sorption and rheological properties of puffed millets, such as brown rice, barley, adlay, and amaranth were investigated along with their glass transition properties. The puffed millets were stored in the desiccators until the water content was constant in equilibrium. The rupture properties of puffed millets showed ductile fracture and >8% moisture content.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では食物繊維やミネラルを豊富に含む雑穀を膨化させ、保存性の高い非常食として応用することを企図し、パフ食品の物性評価法を検討し、その特徴を明らかにしたうえで、膨化・乾燥食品の特徴的な品質変化である、吸湿の影響による雑穀パフのレオロジー特性を明らかにした。この成果により、雑穀パフの最適膨化圧力が明らかとなり、雑穀パフに適応しうる客観的評価法が確立された。また雑穀パフの保存性に関しては、温度のみならず湿度の制御が重要であることを明らかにした。得られた知見は、今後パフ食品を保存する際の重要な指標となりうると期待され、雑穀パフ食品の非常食への応用に向けて必要となる科学的知見が明らかとなった。
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