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Development of allergen-free food for the purpose of improvement of the quality of life under disasters

Research Project

Project/Area Number 17K00827
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionJapan Women's University

Principal Investigator

FUJII Keiko  日本女子大学, 家政学部, 教授 (20186480)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 海老澤 元宏  独立行政法人国立病院機構(相模原病院臨床研究センター), アレルギー性疾患研究部, 部長 (30338876)
林 典子  十文字学園女子大学, 人間生活学部, 准教授 (30775870)
藤井 智幸  東北大学, 農学研究科, 教授 (40228953)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords雑穀 / パフ / アレルギー対応食品 / 破断特性 / 組織構造 / 水分収着 / ガラス転移 / 物性 / クリスプネスインデックス / テクスチャー / アマランサス / はと麦 / 物性制御 / 食品加工
Outline of Final Research Achievements

The objective of this study was to elucidate the mechanical properties of puffed millets and establish a measurement method. Puffed millets were compared with brown rice, adlay, barley, and amaranth. To study the rupture properties, the millets were subjected at four different compression speeds. It was shown that a single compression, a plunger with a diameter of 40 mm, and a compression speed of 1.0 mm/s were suitable conditions for effectively measuring the mechanical properties of puffed millets.
The water sorption and rheological properties of puffed millets, such as brown rice, barley, adlay, and amaranth were investigated along with their glass transition properties. The puffed millets were stored in the desiccators until the water content was constant in equilibrium. The rupture properties of puffed millets showed ductile fracture and >8% moisture content.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では食物繊維やミネラルを豊富に含む雑穀を膨化させ、保存性の高い非常食として応用することを企図し、パフ食品の物性評価法を検討し、その特徴を明らかにしたうえで、膨化・乾燥食品の特徴的な品質変化である、吸湿の影響による雑穀パフのレオロジー特性を明らかにした。この成果により、雑穀パフの最適膨化圧力が明らかとなり、雑穀パフに適応しうる客観的評価法が確立された。また雑穀パフの保存性に関しては、温度のみならず湿度の制御が重要であることを明らかにした。得られた知見は、今後パフ食品を保存する際の重要な指標となりうると期待され、雑穀パフ食品の非常食への応用に向けて必要となる科学的知見が明らかとなった。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] 雑穀パフに適応しうる客観的評価法の検討2021

    • Author(s)
      高橋敦子,藤井恵子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 54(1) Pages: 14-23

    • NAID

      130007985950

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 雑穀で調製したグルテンフリーパンの製パン性2018

    • Author(s)
      石井和美, 早川あつ美,  藤井恵子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 51(2) Pages: 89-96

    • NAID

      130006712577

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 雑穀パフを用いた粒子結着型食品のレオロジー特性と嗜好性2020

    • Author(s)
      髙橋 敦子,河内 いずみ,藤井 恵子
    • Organizer
      第68回レオロジー討論会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] アマランサス・キヌア粉を用いたアレルギー対応ラスクの物性に及ぼすキシリトール添加の影響2019

    • Author(s)
      高橋敦子,吉成美優, 深山瑞稀,土岐田佳子, 藤井恵子
    • Organizer
      日本家政学会第71回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 調湿した雑穀パフの内部構造とレオロジー特性2019

    • Author(s)
      高橋敦子,藤井恵子
    • Organizer
      第67回レオロジー討論会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 雑穀パフの破断特性2018

    • Author(s)
      高橋敦子,藤井恵子
    • Organizer
      第66回レオロジー討論会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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