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Elucidation of the improvement of glycemic and lipid metabolism of heat-treated fish protein

Research Project

Project/Area Number 17K00833
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKansai University

Principal Investigator

Fukunaga Kenji  関西大学, 化学生命工学部, 教授 (30278634)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 細見 亮太  関西大学, 化学生命工学部, 准教授 (20620090)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords魚肉タンパク質 / 加熱 / 消化 / インスリン / 魚肉たんぱく質 / 加熱処理 / 不溶性成分 / 腸内細菌叢 / 胆汁酸結合能 / 血糖値 / 糖質分解酵素阻害 / アミラーゼ / グルコシターゼ / 加熱調理 / 糖代謝 / 脂質代謝
Outline of Final Research Achievements

The aim of this study was to elucidate the changes in the digestibility and health-promoting function of fish protein after heat treatment. The heat treatment of fish protein may increase the surface hydrophobicity and increase the insoluble components produced in the gastrointestinal tract. In addition, the heat-treated fish protein intake had the improvement of insulin action in the insulin tolerance test.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

加熱処理した魚肉の摂取によって血糖値コントロールに重要なインスリンの作用が向上することは、これまでに報告がなく食品化学分野の新たな知見になる。また魚肉の摂取による糖尿病予防にはエイコサペンタエン酸およびドコサヘキサエン酸といった脂質成分だけではなく、タンパク質成分も寄与しているという新たなエビデンスになることが期待される。さらに本研究で得られた知見は魚の消費増大、機能性食品素材の開発などにつながり、食を通じて日本人の健康維持に貢献できる。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2019 2017

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Dietary tuna dark muscle protein attenuates hepatic steatosis and increases serum high-density lipoprotein cholesterol in obese type-2 diabetic/obese KK-Ay Mice.2017

    • Author(s)
      Maeda H, Hosomi R, Fukuda M, Ikeda Y, Yoshida M, Fukunaga K
    • Journal Title

      Journal of food science

      Volume: 印刷中 Issue: 5 Pages: 1231-1238

    • DOI

      10.1111/1750-3841.13711

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] スケトウダラ由来たんぱく質の給餌がラットの腸内細菌叢に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      西本彩乃, 細見亮太, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      第29回日本健康医学会総会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] スケトウダラ由来タンパク質の給餌による肥満/Ⅱ型糖尿病モデルob/obマウスの腸内細菌叢およびその代謝物に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      池田祐生, 細見亮太, 前多隼人, 下埜敬紀, 神田靖士, 西山利正, 吉田宗弘, 福永健治
    • Organizer
      平成31年度日本水産学会春季大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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