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Flow evaluation of swallowing adjustment food in the oropharyngeal area, using MRI movie.

Research Project

Project/Area Number 17K00834
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionSoai University

Principal Investigator

SHINAGAWA HIDEO  相愛大学, 人間発達学部, 教授 (60551067)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 太田 美穂  関西医科大学, 医学部, 研究員 (90132935)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Keywords咀嚼・嚥下 / MRI / 生体医用工学 / 生理学 / 栄養学 / 摂食嚥下 / 生体医用画像工学
Outline of Final Research Achievements

Based on the classification of Japanese Dysphagia Diet 2013, we examined the usage and formulation of gelling agents and thickening agents for swallowing-adjusted foods and thickening food. The changes in physical properties and flow characteristics in the above during swallowing were visualized using MRI movie. We also attempted the flow evaluation of the thickening food in the oropharyngeal area on each MRI image over time. As a result of comparative examination of image resolution and image positioning, we were able to obtain results similar to those obtained by X-ray swallowing videofluorography (VF) and swallowing videoendoscopy (VE). We hope that this non-invasive, radiation-free method will be put to practical use in clinical settings.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

現在、臨床で、患者の摂食・嚥下の状態を把握することを目的として、X線嚥下造影検査(VF)や嚥下内視鏡検査(VE)が広く一般に用いられている。これらの手法は、侵襲性があり、放射線被曝という問題を有している。そのため、臨床的に使用されることはあっても、研究目的で、健常者に対して使用することは、倫理上、好ましくないとされている。今回、我々の研究で用いたMRI動画記録法という手法は、非侵襲的で、放射線被曝の問題がないため、摂食・嚥下の研究や臨床において導入されることになれば、本研究の学術的かつ社会的意義は非常に大きいと考える。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2020 2019 2018 2017

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (7 results) (of which Invited: 3 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] MRI動画記録法を用いた口腔咽頭領域でのとろみ食の流動評価2020

    • Author(s)
      品川英朗
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: Vol.4(14) Pages: 80-82

    • NAID

      40022456675

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      品川英朗
    • Journal Title

      相愛大学研究論集

      Volume: 34 Pages: 1-5

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    • Author(s)
      品川英朗、杉山文、竹山育子、堀野成代、多門隆子
    • Journal Title

      相愛大学研究論集

      Volume: 34 Pages: 54-60

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      第18回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
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    • Author(s)
      杉山文、竹山育子、品川英朗
    • Total Pages
      24
    • Publisher
      相愛大学
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Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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