Project/Area Number |
17K00866
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | Kyoto Prefectural University |
Principal Investigator |
Wada Sayori 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (60420709)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐藤 健司 京都大学, 農学研究科, 教授 (00202094)
内藤 裕二 京都府立医科大学, 医学(系)研究科(研究院), 准教授 (00305575)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 伝統的発酵食品 / ピログルタミルペプチド / 腸内細菌叢 / 一酸化窒素 / 日本の発酵食品 / ヒト試験 / 発酵食品 / 機能性食品 / 機能性ペプチド / 食習慣 |
Outline of Final Research Achievements |
Pyroglutamyl peptides, which are abundant in Japanese traditional fermented foods, have anti-inflammatory effects. The combination of 3 or more different type of pyroglutamyl peptides but not single peptide suppressed the production of nitric oxide (NO) in RAW264.7 macrophage cells. Then we developed pyroglutamyl peptides-rich fermented rice drink. Oral administration of this rice drink improved colitis and gut microbiota in DSS-induced colitis model mice. For human study, the healthy participants were randomly distributed in a crossover, double-blind comparative manner. Thought there was no significant change in microbiota before and after intake of fermented rice drink in the group, only the subjects, who showed particular pattern of microbiota, demonstrated apparent change after peptide rich-drink intake. Taking several pyroglutamyl peptides derived from foods including Japanese traditional fermented foods, might be beneficial to health.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
和食は2013年にユネスコの無形文化遺産に登録され、一汁三菜のバランスの取れた食事が健康増進、長寿に寄与していると考えられているが科学的に十分に実証されているとはいえない。今回の研究では和食・日本食に使用される伝統的発酵食品・調味料に特異的に含まれるピログルタミルペプチドに注目し、抗炎症作用や腸内細菌叢改善作用を示した。これらの結果は、和食・日本食の機能的な側面を一部解明している。近年、食のいわゆる欧米化が進んでいるとされるが、和食・日本食の良さを見直し、食料自給率の上昇を促進したり、消費量が低下している味噌や醤油の発酵食品の消費量を回復したりするきっかけとなればよいと考えている。
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