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The associations of eating behaviors with obesity and sarcopenia: by nutritional epidemiology and chrono-nutritional approaches

Research Project

Project/Area Number 17K00881
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

Maruyama Koutatsu  愛媛大学, 農学研究科, 准教授 (20627096)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岸田 太郎  愛媛大学, 農学研究科, 教授 (80304658)
斉藤 功  大分大学, 医学部, 教授 (90253781)
谷川 武  順天堂大学, 医学(系)研究科(研究院), 教授 (80227214)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords食行動 / 睡眠 / 肥満 / サルコペニア / 体組成 / 栄養素 / 咀嚼能 / 食物繊維 / ビタミンA / レプチン / 体重変化
Outline of Final Research Achievements

The aim of this study is to find the evidence for obesity, sarcopenia and frailty by nutritional epidemiology and chrono-nutritional approaches. We observed following findings; 1) serum leptin concentration and eating until full are associated with losing body weight, 2) both eating fast and eating until full, short sleep duration and going to sleep late are associated with higher mean of body mass index and body fat, 3) higher intake of dietary fiber may work for prevention of obesity, and higher intake of retinol may work for prevention of losing muscle mass, and 4) higher mastication ability may work for prevention of lower mortar function.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

2015年版より食事摂取基準ではフレイル・サルコペニア予防に資する栄養学的知見を取りまとめている。また、高齢者のフレイルを含む健康に関連した情報を集めるため、2020年からは後期高齢者に対する健康診査の場で用いる標準的な質問票が示されている。本研究の成果を、さらに学術誌に掲載されるようまとめなおすことで、これら栄養行政に資する情報を提供することができると考える。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2019 2018 2017

All Presentation (7 results)

  • [Presentation] 中高齢者におけるビタミンA摂取量と体組成との関連:東温スタディ2019

    • Author(s)
      松田真奈、丸山広達、友岡清秀、谷川武、斉藤功
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 中高年における食物繊維摂取量と体組成との関連:東温スタディ2019

    • Author(s)
      藤田彩、丸山広達、友岡清秀、谷川武、斉藤功
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 高齢者におけるビタミンA摂取量と体組成との関連:東温スタディ2018

    • Author(s)
      松田真奈
    • Organizer
      第51回日本栄養・食糧学会中国四国支部大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 中年における食物繊維摂取量と体組成との関連:東温スタディ2018

    • Author(s)
      藤田彩
    • Organizer
      第51回日本栄養・食糧学会中国四国支部大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 中高年における睡眠・就寝・起床時間と体組成との関連:東温スタディ2018

    • Author(s)
      丸山広達
    • Organizer
      第5回栄養改善学会四国支部会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 非肥満者における血清レプチン 濃度と 5 年後体重変化との関連:東温スタディ2017

    • Author(s)
      丸山広達
    • Organizer
      第 4 回日本栄養改善学会四国支部会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者における「お腹いっぱい食べること」と 5 年後 体重低下との関連:東温スタディ2017

    • Author(s)
      丸山広達
    • Organizer
      第 76 回日本公衆衛生学会総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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