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The possibility of food portion training program using virtual reality technology.

Research Project

Project/Area Number 17K00928
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKyoto Prefectural University

Principal Investigator

Yoshimoto S. Yuko  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (40255914)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 吉田 大介  大阪市立大学, 大学院工学研究科, 准教授 (00555344)
藤倉 純子  女子栄養大学, 栄養学部, 教授 (20307078)
中野 秀男  帝塚山学院大学, 人間科学部, 特任教授 (40093439)
梅本 真美  大阪夕陽丘学園短期大学, その他部局等, 助教 (40625464)
奥田 豊子  帝塚山学院大学, 人間科学部, 教授 (90047308)
片井 加奈子  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (90325291)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords食品重量の見積り / 管理栄養士・栄養士養成課程生 / フードモデル / 3次元表示回転画像 / 両眼視差利用立体画像 / 行動変容 / 計画的行動理論 / eラーニングシステム / 画像食品重量の見積り / 3次元表示食品画像 / Virtual Reality / 管理栄養士養成課程生 / 栄養教育 / 教育効果 / 3次元表示画像 / 360度立体回転画像 / 管理栄養士課程生 / 画像食品 / eラーニング / 栄養士・管理栄養士課程生 / 食品 / 重量見積り / 栄養学 / 食品重量見積り / バーチャルリアリティ
Outline of Final Research Achievements

Estimating food portion size is an important skill for dietitian and people receiving nutrition education to estimate their food intake. To aid this, we developed an educational program for learning food portion size estimation. We employed newly developed food models (which reproduce real food weight) as well as three-dimensional food images in virtual reality (VR) with the help of binocular disparity or those which rotate in 360-degree for an eLearning system in the program. After dietetic students learned food portion size estimation on the program for several weeks, the estimation accuracy of the students who used the VR or rotation images in the eLearning system improved all for the food items (20 items). They also changed their behavior in food portion size estimation. These results show usefulness of the educational program in the present study.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究で開発されたeラーニングを含む食品重量見積力習得教育プログラムにより,重量見積りの精度が高まるとともに,重量見積行動も向上することから,管理栄養士や管理栄養士・栄養士養成課程生の食品重量見積り力の向上に貢献することが期待され,さらに様々な栄養教育の場での教材ツールとしても,その利用が期待される.また,ICT(情報通信技術)の利活用が加速している中,本研究により栄養診断・教育においてもICTは有用であることが示された.

Report

(6 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2020 2019

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] 3次元表示画像食品の重量見積りeラーニングの有用性 -フードモデルとeラーニングの併用-2022

    • Author(s)
      吉本優子,伊藤彩月,齊藤仁美,藤倉純子,梅本真美,片井加奈子,吉田大介,上田直生,光森洋美
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 3次元表示画像食品の重量見積りeラーニングの学習効果の検討2020

    • Author(s)
      吉本優子、中村友美、梅本真美、、藤倉純子、吉田大介、撫養つぐみ、齊藤仁美、上田直生、片井加奈子、中野秀男、奥田豊子
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食品重量見積り学習に実物の食品の代用としてのリアルフードモデルを導入することの有用性2019

    • Author(s)
      溝渕敏樹,吉本優子,梅本真美,片井加奈子,藤倉純子,大石つぐみ,佐野智佳子,奥田豊子,吉田大介,中野秀男
    • Organizer
      第17回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2023-01-30  

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